Hlavní obsah

Chaos na Srí Lance: Muslimy musí chránit policie, ministr obrany rezignoval a úřady snížily počet obětí

Situace na ostrově se vyostřuje, muslimy chrání policie.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Obyvatelé Srí Lanky se vyrovnávají se smrtelnými atentáty, které zřejmě spáchala islamistická teroristická skupina. Rezignoval srílanský ministr obrany, pákistánští muslimové se schovávají před místními obyvateli.

Článek

Počet obětí osmi bombových útoků na Srí Lance může být až o 100 nižší – podle srílanských vládních činitelů se pohybuje mezi 250–260 mrtvými namísto dosud uváděných 359, informovala agentura Reuters.

Útoky zároveň způsobily napětí mezi místními náboženskými skupinami. Bombové atentáty, při kterých útočníci cílili na kostely, v nichž probíhala velikonoční bohoslužba, a na mezi turisty oblíbené hotely, vyvrcholily v náboženské rozepře mezi muslimy a ostatními náboženskými skupinami na ostrově.

Podle serveru The Guardian z města Negombo, ve kterém se odpálil jeden z útočníků v kostele sv. Sebastiána, uprchlo zhruba osm set pákistánských muslimů. Ti se schovávají na blíže neurčeném místě, na kterém je hlídá policie. Skupina z města uprchla po sérii výhrůžek. Místní obyvatelé z neupřesněné lokace, kam skupina prchla, proti pákistánským muslimům protestují a požadují jejich okamžitý odchod. Podle policie bude přemístění muslimů z bezpečnostních důvodů možné až za několik dní.

„Kvůli bombovým útokům místní obyvatelé napadli naše domy,“ uvedl pro agenturu Reuters jeden z pákistánských muslimů Adnan Ali, který se připravoval na nástup do autobusu, jenž ho spolu s ostatními odvezl na bezpečnější místo.

Víkendové bombové útoky také přinutily k rezignaci ministra obrany Hamarasiho Fernanda. Prezident Srí Lanky Maithripala Sirisena Fernanda vyzval k odstoupení poté, co vyšlo najevo, že srílanské tajné služby o plánovaném útoku věděly od začátku dubna. Fernando odstoupil, uvedl ale, že odstupuje za chyby, které spáchali jeho podřízení.

Srílanská policie spolu s tajnými službami a Interpolem vyšetřují, jak k útokům došlo a kdo za nimi stojí. Na svědomí je má zřejmě islamistická teroristická skupina národní Tauhíd džamáate. Ta je podle předběžných výsledků vyšetřování napojená na Islámský stát, který se k útokům přihlásil. V rámci vyšetřování zadrželi už nejméně 76 lidí, mezi nimi i otce dvou usvědčených atentátníků. Vláda navíc vydala hned několik bezpečnostních opatření, například zákaz používání dronů, které při útocích používali například členové Islámského státu. Až do odvolání také zůstanou zavřené všechny srílanské kostely.

Reklama

Doporučované