Hlavní obsah

Chaos se zdaněním piva jde do ostré fáze. V nejhorší možnou dobu

Tomáš Pergler
šéfeditor
Foto: Shutterstock.com

Restaurace se snažily krizové týdny přečkat zavážkou jídla a prodejem přes okénko.

Reklama

Po výpadku tržeb hospodským přibude další problém. Stát jim naordinoval nejistotu daňových sazeb.

Článek

Vzpomínáte si ještě, jak nám předseda vlády před pár měsíci tvrdil, že od května bude levnější pivo? Podle něj to byla jednoduchá zákonitost – když jeho vláda zařídila pokles sazby DPH z 21 na 10 procent, měli by to hospodští zohlednit a prodávat za méně.

Byl to pozoruhodný pokus, jak z ceny piva – v Česku velmi citlivého tématu – udělat politikum. Premiér dokonce vyzýval štamgasty, ať si cenu sami hlídají – viz jeho známý facebookový příspěvek z francouzských Alp. Ministryně financí přitom ve stejnou dobu říkala, že ona žádné zlevnění piva nečeká, stejně jako nenastalo dříve po snížení daně u jídla.

Objevily se námitky, že snižovat daň u piva v zemi, která se pohybuje mezi špičkou ve spotřebě alkoholu na hlavu, je přinejmenším nevhodné. Nebo že většina hospod podle oficiálních statistik DPH stejně neplatí, a změna tak sotva pomůže malým hospodám, o kterých vládní politici dokola mluvili.

Marketingová akce „Chceme levné pivo“ se nakonec pokazila z jiného důvodu: mnohem více než zlevnění piva se v hospodách probíraly hrozící zmatky při používání daňových sazeb.

Stačí si připomenout ironickou tabulku s příklady různých sazeb u piva podle druhu a místa objednávky, která kolovala na sociálních sítích. Místo jediné daňové sazby je jiná na pivo v restauraci (10 %) a jiná na pivo v kelímku u stánku nebo v lahvi (21 %). Přitom není úplně jasné, kdy kterou použít. Další sazba navíc platí pro nealkoholické pivo (15 %).

Pandemie koronaviru debaty o ceně a zdanění piva utlumila. Nastala úplně nová situace. Hospody byly – a to celkem logicky – jedním z hlavních postižených, na které tvrdě dopadla krizová opatření. Poté, co musely na dlouhé týdny zavřít, neměla jakákoli diskuse o ceně piva velký smysl. Šlo a stále jde o jejich holé přežití.

Nutno vyzdvihnout ušlechtilost, s jakou během krizových týdnů zareagovali štamgasti. Místo toho, aby se začali formovat do jakýchsi pivních hlídek, které by pečlivě dbaly na dodržování cenové stability v české gastronomii, svým oblíbeným podnikům až dojemně pomáhají z vlastních kapes, ať už různým „předplatným“ na lepší časy, nebo jen objednávkou dovozu jídla či nákupem přes okénko.

Se začátkem května se přesto vrací na přetřes i DPH u piva. Bohužel kvůli stejným důvodům jako dříve.

Restaurace dostaly od vlády přislíbeno, že od 11. května budou moci začít aspoň s obsluhou venku – na zahrádkách nebo přes již zmiňované okénko. Od Finanční správy se ale nedozvěděly jasné stanovisko, jakou sazbu DPH mají v takovém případě u piva účtovat. Podle metodické informace, na kterou odkazuje, by spíš měly zůstat u dosavadní sazby 21 procent. Žádný upřesňující pokyn, který by hospodám v mimořádné situaci pomohl, se pravděpodobně nechystá.

Vskutku ohleduplný přístup k oboru, který plošně schytal koronavirovou ránu. Nejdříve hospodským zamotáme sazbami hlavu. A když si pak nejsou jistí, jak mají v omezených podmínkách danit, tak jim pouze suše sdělíme, že zákon platí a nic se nemění.

Tohle není úplně fér. I restaurace si v mimořádné době zaslouží trochu vstřícnosti a velkorysosti. Aspoň na následující týdny, než budou moci hosty obsloužit i uvnitř. Nejsou to přece hospody, ale stát, kdo zapříčinil chaos s DPH.

Reklama

Doporučované