Hlavní obsah

Charita Olomouc chystá sbírku na vánoční balíčky pro bezdomovce

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Olomoucká charita vyhlásila sbírku na vánoční balíčky pro bezdomovce a pro rodiny s dětmi v tísni. Chystá se jich letos připravit na 400, dárce žádá především o vhodné potraviny, kosmetiku nebo hygienické potřeby.

Článek

Dary poputují nejen do vánočních balíčků, ale i na zajištění štědrovečerní večeře pro lidi bez domova v nízkoprahovém denním centru. Sbírka potrvá do konce roku, řekla ČTK mluvčí Charity Olomouc Eva Štefková.

„Lidé ohrožení chudobou nejvíce ocení dárky, jako je káva, čaj, konzervy, paštiky, sáčkové polévky a jiná instantní jídla a samozřejmě základní drogistické zboží,“ uvedl koordinátor Centra dobrovolnictví a materiální pomoci Filip Holík. Podle Štefkové mohou lidé věnovat i domácí cukroví a sladkosti pro zajištění štědrovečerní večeře pro lidi bez domova a teplé oblečení, spacáky a deky, které tito lidé přivítají.

Potřebné věci mohou lidé darovat v charitním obchodě Dobrodruhá či v kavárnách Coffee Library, Café La Fée či v Cafe na cucky. Dary budou charitní pracovníci od 16. do 22. prosince shromažďovat také v prostorách hypermarketu Globus. „Kdo chce přispět do balíčku, může poskytnout konkrétní dar nebo věnovat finanční příspěvek za účelem zajištění vánočních balíčků na číslo účtu 107-8921490207/0100, variabilní symbol 3702,“ doplnila Štefková.

V Olomouci žije na ulici podle odhadu charitních pracovníků v současné době zhruba 300 bezdomovců. V úterý se lidem bez střechy nad hlavou opět naplno otevřelo nízkoprahové denní centrum střediska Samaritán, kvůli koronavirové nákaze však má nová pravidla určující počet lidí v místnosti, řekl ČTK vedoucí střediska Samaritán Alexandr Dvořák. Od prosince začal v charitě fungovat také provoz nočního centra, což je provizorní ohřívárna přes noc, do které se vejde zhruba 30 lidí. Zázemí tak mohou využít především v mrazech.

Lidem bez domova nabízí středisko Samaritán střechu nad hlavu také v podobě nocleháren a azylového domu. Obě zařízení jsou dlouhodobě naplněna.

Reklama

Doporučované