Hlavní obsah

Charlie Hebdo expanduje do Německa. První číslo vyjde v prosinci

 

Reklama

Satirický týdeník by měl mít vedle převzatých karikatur i originální německý obsah.

Článek

Magazín Charlie Hebdo poprvé zacílí i na nefrancouzské čtenáře. 1. prosince se na německých novinových stáncích objeví německá mutace satirického týdeníku. První číslo bude mít náklad 200 000 výtisků, i když redakce přiznává, že netuší, jaký zájem o německého Charlieho bude.

Německá verze bude většinu obsahu přejímat z originálního francouzského vydání, časem by měl ale přibýt původní obsah od německých karikaturistů. Veškerá práce na německém čísle bude probíhat v utajené pařížské redakci - nejde vyloučit, že by na novou redakci někdo zaútočil, stejně jako se to stalo v lednu 2015, kdy při útoku zahynulo devět redaktorů.

Charlie Hebdo se zaměřuje na francouzské politiky. Neštítí se téměř ničeho - jedni za to karikaturisty kritizují, jiní je chválí za odvahu a neústupnost.

Nyní se magazínu Charlie Hebdo ve Francii prodá týdně šedesát tisíc výtisků, dalších padesát tisíc dostanou do schránek předplatitelé. V Německu se každý týden prodá zhruba tisícovka kusů francouzského výdání - výjimku tvořilo takzvané číslo těch, co přežili, první, které vyšlo po útoku. Prodalo se ho sedmdesát tisíc výtisků.

Pařížské útoky

Na redakci Charlie Hebdo zaútočili teroristé 7. ledna 2015 před polednem. Karikaturistům se chtěli pomstít za zesměšňující kresby proroka Mohameda, kterého islám zakazuje zobrazovat v jakékoliv formě. Při útoku zahynuli i dva policisté. Deset lidí bylo zraněno.

Útočníci, bratři Kouachiovi, přistěhovalci s francouzským občanstvím, byli speciální jednotkou dopadeni a zastřeleni o dva dny později.

K bratrům Kouachiovým patřil ještě třetí atentátník, Amedy Coulibaly, který v den útoku na Charlie Hebdo zastřelil v Paříži policistku a následující den několik hodin držel rukojmí v košer obchodě. I jeho policejní komando zastřelilo.

Reklama

Doporučované