Hlavní obsah

Chátrající zlínskou internu může vyřešit přístavba i oprava

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zlínský kraj bude rozhodovat o tom, jak upraví či nahradí chátrající budovu interního lékařství ve zlínské krajské nemocnici.

Článek

Krajské zastupitelstvo schválilo stavbu nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích, projekt má však i odpůrce a i v případě realizace nebude hotový dříve než za pět let. Budova interního oddělení je už déle ve špatném stavu.

„Ještě není uzavřeno, jakým způsobem se bude přistupovat k opravám, abychom internu udrželi pět let. Jestli to bude nová výstavba samostatné lůžkové části, nebo to bude přístavba interny kontejnery,“ řekl dnes novinářům hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). Variantou je podle něj i rekonstrukce dvou pater budovy, což by bylo nejlevnější, ale technicky náročné.

Krajští zastupitelé stavbu nemocnice ve Zlíně poprvé schválili v prosinci. Ministerstvo vnitra později vyzvalo kraj, aby krajské zastupitelstvo znovu věc projednalo kvůli možnému porušení zákona o krajích. Podruhé proto zastupitelé o záměru, který podle Čunka přijde na osm miliard korun, hlasovali letos v květnu. Návrh znovu těsnou většinou hlasů schválili. Dva roky bude podle hejtmana trvat příprava a tři roky by se mělo stavět.

Kraj by podle hejtmana měl na novou nemocnici našetřit čtyři miliardy, na tři miliardy si vezme úvěr a miliardu investuje zlínská nemocnice do vybavení. Hejtman uvedl, že nemocnice nakoupila přístroje asi za 300 milionů korun, z nichž velká část bude použita v nové nemocnici. Další peníze nemocnice získá prodejem areálu.

Čunek dnes uvedl, že kraj má nyní na účtu 3,2 miliardy korun, z toho v souvislosti s opatřeními kvůli epidemii koronaviru přijde asi o 400 milionů korun, 2,8 miliardy by mělo zbýt. Kraj vybírá dodavatele projektové dokumentace, do soutěže se přihlásily dvě firmy. Postupem kraje se stále zabývá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Kraj chce také investovat po miliardě korun do vsetínské a kroměřížské nemocnice.

Reklama

Doporučované