Hlavní obsah

Chátrání končí. Začíná oprava Křižíkových pavilonů a Spirály na Výstavišti

Foto: město Praha

Takto má po rekonstrukci vypadat Spirála.

Reklama

Praha plánuje na Výstavišti vedle dostavby vyhořelého Průmyslového paláce také opravu Křižíkových pavilonů a Divadla Spirála. Jeden z pavilonů se již opravuje, u zbylých staveb mají práce začít do konce roku.

Článek

Léta odkládanou rekonstrukci Křižíkových pavilonů a Divadla Spirála schválili nyní pražští radní. Jde o renovaci pavilonů B, C a E a Divadla Spirála. Hodnota rekonstrukce Křižíkových pavilonů dosáhne 245 milionů, u Divadla Spirála půjde o 217 milionů.

„Ze zchátralých budov se konečně stanou reprezentativní prostory využitelné k nejrůznějším typům akcí od kulturních přes vzdělávací až po komerční. Unikátní prostor Divadla Spirála umožní přinést na Výstaviště celou řadu dalších programů, které nyní nemáme kam umístit,“ uvedl primátorův náměstek Pavel Vyhnánek. „První Křižíkův pavilon se již opravuje, ostatní by měly následovat do konce roku.“

Podle Tomáše Hübla, šéfa Výstaviště Praha, nabídne oprava Křižíkových pavilonů Výstavišti nové možnosti. „Současně jsme rádi, že budeme mít do budoucna k dispozici kvalitní prostory v době, kdy bude kvůli plánované rekonstrukci uzavřen Průmyslový palác. Křižíkovy pavilony s výstavní plochou 5 500 metrů čtverečních a auditoriem pro 3 000 návštěvníků ho mohou v nemalé míře nahradit,“ dodal Hübl. Má za to, že rekonstrukce celkově zlepší nejen ekonomiku, ale i estetiku Výstaviště.

Divadlo Spirála bude rekonstruováno na moderní multifunkční sál pro konání hudebních a divadelních představení, ale i konferencí a dalších společenských akcí. Při rekonstrukci navíc vznikne nový druhý sál v suterénu divadla. Zároveň bude divadlo vybaveno moderní divadelní i audiovizuální technikou. Autorem rekonstrukce je jeden z autorů původního projektu, architekt Tomáš Kulík.

„Divadlo Spirála je výjimečná budova, která je však od povodní v dezolátním stavu. Svým řešením je to unikátní stavba a její střecha je technickou památkou. Přestavba divadla získala v roce 1993 ocenění Grand Prix architektů,“ vysvětlil náměstek Vyhnánek.

„Spirála bude mít po rekonstrukci obrovský potenciál, ve své době se tu hrál i jeden z nejvýznamnějších muzikálů Jesus Christ Superstar, představení vidělo více než 850 tisíc diváků,“ doplnil Hübl.

Nutnost opravy Křižíkových pavilonů a Divadla Spirála se řeší léta. Křižíkovy pavilony jsou aktuálně ve špatném technickém stavu a umožňují jen omezený provoz. Divadlo Spirála chátrá již od povodní v roce 2002.

Reklama

Doporučované