Hlavní obsah

Chce být ministrem financí. Vím, které daně by mohly nakrmit státní kasu, říká

Foto: Profimedia.cz

Hostem Marie Bastlové byl kandidát STAN na ministra financí Věslav Michalik.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Toho, kdo se po příštích volbách stane ministrem financí, čekají složité časy. Přijde k vyjedené státní pokladně, stamiliardovým schodkům rozpočtu a dlouhodobě neudržitelným financím. Jaký recept na ozdravení mají Piráti a Starostové? Zvýší nám daně?

Hostem Ptám se já byl starosta Dolních Břežan a kandidát STAN na post ministra financí Věslav Michalik.

Podle Michalika je plán ministryně financí Aleny Schillerové na konsolidaci financování nedostatečný a trhy neuklidní. Nový ministr ale podle něj bude mít těžký úkol, nejenže nastoupí do rozjetého vlaku ve chvíli, kdy už bude rozpočet na rok 2022 připraven, podle starosty Dolních Břežan ale bude muset zvrátit negativní trend poslední doby – tedy, že jsme si zvykli na několikasetmiliardové schodky.

A jak plánuje snižovat schodek koalice STAN a Pirátů? „Máme připraveno několik opatření, která k tomu vedou. První z nich je nastartovat růst HDP. Pětiprocentní růst znamená řádově 100 miliard navíc v daňových příjmech státu,“ vysvětloval Michalik. Podle něj by mohly být dalším krokem úspory z rušení dotací velkých firem, omezení neinvestičních výdajů státu či snížení počtu státních zaměstnanců. „To jsou úspory v řádu 50 miliard. Dále je lepší výběr daní a rušení daňových výjimek, kde vidíme dalších 50 miliard. A třetí balíček je trh práce,“ dodal Michalik s tím, že další desítky miliard lze ušetřit usnadněním přístupu na trh práce pro osoby v exekucích, rodiče na mateřské dovolené nebo důchodce.

Kde by měly šetřit jednotlivé resorty, ale Michalik zodpovědět nedokázal. Podle kandidáta hnutí Starostové a nezávislí na ministra financí to ukáže až povolební debata budoucího šéfa resortu financí s ministry. Jasno má ale v tom, že zrušení dotací velkým firmám je cesta, jak jednoduše vrátit do státní pokladny až 20 miliard. „Agrofert ani jiné velké firmy ke svému fungování nepotřebují dotace,“ dodal.

V rozhovoru okomentoval i aktuální změnu na postu ministra zdravotnictví, do jehož čela se po Petru Arenbergerovi navrátil exministr Adam Vojtěch. „Je to absolutní personální nouze hnutí ANO. Mele z posledního. Je vidět, že nikdo nechce dělat jeho ministra,“ dodal Michalik.

Jak těžký úkol připravila současná vláda pro budoucího ministra financí? A kdo všechno pocítí nutnost státu šetřit?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci. Podívat se na něj můžete také ve videu:

„Plán, který paní ministryně Schillerová označila jako nějaký konsolidační plán, považujeme za nedostatečný a za něco, co nemůže trhy uklidnit,“ říká starosta Dolních Břežan a kandidát STAN na post ministra financí Věslav Michalik.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované