Hlavní obsah

Chce ji „odstřelit“ prezident. „Neohrozím lidi,“ kontruje šéfka vlivného úřadu

Foto: ČTK

Irena Storová.

Reklama

Irena Storová, ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), poprvé reagovala na slova prezidenta Miloše Zemana, který si přeje její konec ve funkci. Úřednice poukazuje na základní poslání ústavu.

Článek

„Mým posláním a také posláním mých kolegů na SÚKL je hájit veřejné zdraví. To děláme každý den a zůstane to tak. Naším úkolem je zajistit, aby se k lidem dostávaly jen bezpečné, kvalitní a účinné léčivé přípravky a těmi jsou i vakcíny proti covid-19,“ uvedla Storová na Twitteru.

Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro Parlamentní listy uvedl právě Storovou jako jednu ze dvou „překážek na cestě“, které údajně brání v dovozu ruské vakcíny Sputnik V na český trh. Jako druhou jmenoval ministra zdravotnictví Jana Blatného. Vedle nich by si přál i konec ministra zahraničí Tomáše Petříčka.

Blatný a Storová podle Miloše Zemana brání schválení nejen ruské, ale i čínské vakcíny.

„Pro mne z toho vyplývá závěr, že pokud se těmito vakcínami, ať ruskou nebo čínskou, očkují miliony lidí, pak ti dva, o kterých jsem mluvil, jsou vinni faktem, že i nadále budou zbytečně umírat naši lidé,“ prohlásil mimo jiné prezident.

Státní úřednici Storovou může odvolat jen ministr zdravotnictví, přitom by to měl i řádně zdůvodnit. V souladu se zákonem o státní službě.

Současný šéf resortu Jan Blatný opakovaně prohlásil, že nedá svolení k používání žádné vakcíny, pokud ji neregistruje Evropská léková agentura (EMA). Také prohlásil, že nemá v úmyslu funkci dobrovolně opouštět.

Reklama

Doporučované