Hlavní obsah

Chce silnou EU a pomoct syrským sirotkům. Jak pak ale může nový ministr vyjít se Zemanem a Babišem?

Budoucí ministr Petříček na pivu v restauraci.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Můj vzor je Jiří Dienstbier,“ říká kandidát na ministra zahraničí Tomáš Petříček. Dnes ho čeká „zkoušení“ u prezidenta Zemana.

Článek

Ve středu večer to v přítmí tmavé sklepní restaurace Fraktal na pražské Letné skoro vypadalo, jako by se tu formovala jakási opozice vůči premiéru Babišovi a prezidentu Zemanovi.

Na předvolebním setkání u piva s lídrem kandidátky ČSSD v Praze 7 se vůbec nemluvilo o místních problémech, řešila se jen velká zahraniční politika.

Nikdo na mítinku nečekal, že se Tomáš Petříček stane starostou městské části, zato vládní křeslo má téměř jisté. Dnes ho kvůli tomu čeká setkání s prezidentem Milošem Zemanem, jemuž ministerský kandidát před jmenováním předestře své záměry a svůj pohled na svět.

Lidé, kteří na akci přišli, se proto Petříčka ptali výhradně na zahraniční věci. „Vždycky jsem si vážil Jiřího Dienstbiera. Osobně jsem ho znal. To byl ministr, který po roce 1989 společně s Václavem Havlem etabloval ve světě Československo, později Českou republiku,“ odpověděl Petříček na dotaz, zda nějaký z předchůdců v Černínském paláci je jeho vzorem.

Budoucí šéf diplomacie pak mluvil o tom, co dnes není zas tak samozřejmé říkat nahlas – že za klíčové považuje ukotvení země v Evropské unii, v severoatlantické alianci NATO a o důležitém vztahu se Spojenými státy.

„Pro nás jako Českou republiku je důležité snažit se, aby Evropa byla jednotná. Aby se nerozdělovala na západ, východ, sever a jih. Musíme táhnout za jeden provaz,“ řekl například na setkání Petříček.

Po této prezentaci logicky následovala série dotazů, jak silně tyto své názory bude prosazovat vedle – nebo dokonce navzdory – Andreji Babišovi a Miloši Zemanovi? A zda to vůbec dokáže, bude na to mít sílu?

Vždyť prezident s premiérem už obsadili dlouho uvolněný prostor. Dělají si zahraniční politiku po svém, přičemž Petříčkovi nepřímo vzkazují,  aby se on zaměřil hlavně na ekonomickou diplomacii – tedy obchod. A do toho ostatního aby se jim moc nepletl.

„Já chci být samozřejmě panu premiérovi v oblasti zahraniční politiky rovnocenným partnerem. Chápu, že v EU je přirozenější, že se nejvyšších schůzek účastní premiér. Já osobně bych se chtěl mimo jiné věnovat vztahům s Německem. Na základním směřování se ale jistě shodneme,“ odpovídal už Petříček diplomaticky, byť s půllitrem piva v ruce.

A došlo i na syrské sirotky, tedy téma, kterým žila uplynulé týdny česká politika. Tady v restauraci před lidmi se budoucí ministr postavil proti odmítavému postoji premiéra Babiše.

Babiš se ve sporu o přijetí syrských sirotků zaštítil fiktivní neziskovkou. Exkluzivní rozhovor pro Televizi Seznam:

Babiš se ve sporu o přijetí syrských sirotků zaštítil fiktivní neziskovkou. Exkluzivní rozhovor pro Televizi Seznam.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

„Naše země, desetimilionová, jistě má možnost nějakou dobu poskytnout útočiště několika desítkám malých dětí, kteří odnesli konflikt na Blízkém východě. Skutečně bychom jim tady mohli nějakou dobu nabídnout útočiště, aby alespoň dětství mohly prožít normálně,“ prohlásil Petříček.

Sedmatřicetiletý sociální demokrat přichází do vlády s puncem kamaráda Miroslava Pocheho, tedy neformálního bosse pražské ČSSD, jehož prezident odmítl ministrem zahraničí jmenovat. Petříček, jenž dříve pracoval v Evropském parlamentu jako asistent u Pocheho, připouští, že nejtěžší teď bude všechny přesvědčit, že není jeho loutkou.

Reklama

Doporučované