Hlavní obsah

Chce svrhnout Putina. Policie ho znovu zatkla a převezla na psychiatrii

Svět bez obalu: Sibiřský šaman, který chce svrhnout Putina, byl opět policií zatčen. Následně byl umístěn do léčebny.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Sibiřský šaman Alexander Gabyšov, který chtěl vyhnat ruského prezidenta Vladimira Putina z Kremlu, byl v Jakutsku opět zatčen.

Článek

Jeho podporovatelé pořídili z policejního zatčení video. Uvedli, že Gabyšev byl poté odvezen s pouty na rukou do psychiatrické léčebny. Zatčeni byli také tři jeho stoupenci.

Gabyšov se v roce 2019 vydal pěšky do Moskvy, kde chtěl vyhnat prezidenta Putina z Kremlu. Do chvíle, než ho zadržela policie, ušel už asi 3000 kilometrů. Během své cesty hovořil se stovkami náhodných kolemjdoucích.

Policie ho už dvakrát zadržela a obvinila z extremismu. Byl poslán na psychiatrické vyšetření a označen za duševně nestabilního. „Musím jít do Moskvy. Nesmím se teď zastavit. Nezáleží na tom, jak obtížná nebo dlouhá ta cesta bude,“ řekl přítomným reportérům šaman.

Gabyšov se chystal na třetí pochod, ale opatření proti pandemii ho zastavila. Aktivista Aleksej Prjanišnikov reportérům sdělil, že se mu nepodařilo se od zatčení s šamanem spojit.

„Nepodařilo se nám po telefonu sehnat ani vedoucího lékaře a ani hlavní sestru. Sdělili nám, že vzhledem k pravidlům izolace v Jakutsku není vedení kliniky v nemocnici. Chovají se stejně jako při jeho prvním zatčení v září 2019, kdy se ho také pokusili zavřít do psychiatrického zařízení,“ říká Prjanišnikov.

Experti osloveni Gabyšovými právníky tvrdí, že je šaman duševně v pořádku. Organizace Amnesty International označila Alexandera Gabyšova za vězně svědomí.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované