Hlavní obsah

Chceme být lídrem hypotečního trhu, sní šéf banky Moneta

Exkluzivní rozhovor s generálním ředitelem Moneta Money Bank Tomášem Spurným.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Loni před Vánoci udělala Moneta Money Bank, čtvrtá největší tuzemská banka podle počtu klientů, strategický krok k posílení své pozice. Koupila stavební spořitelnu a hypoteční banku Wüstenrot. Co tím získala a co se aktuálně děje v bankovnictví, řekl v exkluzivním rozhovoru pro Seznam generální ředitel banky Tomáš Spurný.

Článek

Čím jste přesvědčil německého majitele Wüstenrot, aby vám tyto firmy prodal za 4,6 miliardy korun?

Ukázali jsme vysokou míru profesionality, rychlost a konstruktivitu ve finálním vyjednávání. A sešly se tam zájmy obou skupin.

A odkud vzešla ta iniciativa? Vy jste hledali něco, co koupíte, nebo oni chtěli prodat?

Oni chtěli prodat. My s Wüstenrotem spolupracujeme dlouhodobě, jsme jedním z nejdůležitějších partnerů této banky, protože Moneta už dnes distribuuje prostřednictvím své pobočkové sítě stavební spoření. Když se Wüstenrot rozhodl odejít z českého trhu, byli jsme osloveni. Dali jsme předběžnou nabídku, udělali hloubkovou kontrolu a těsně před Vánoci jsme s nimi podepsali koupi stavební spořitelny i hypotekární banky. Transakce podléhá schválení České národní banky a Úřadu pro hospodářskou soutěž, takže to není ještě úplně hotové. Očekávám ale, že to uzavřeme rychle.

Kdy?

Já doufám, že k 1. dubnu. A pokud ne, tak máme následný plán, jak to zrealizujeme. Věřím, že nejpozději do poloviny roku převezmeme kontrolu nad oběma subjekty.

Co to bude znamenat pro klienty vaše a pro klienty Wüstenrot?

Pro klienty Wüstenrotu je to do určité míry zlepšení, protože výhledově je budeme schopni obsluhovat přes 160 poboček a 637 bankomatů. Dostupnost banky se pro ně rozšíří. Zároveň posuneme služby jak Monety, tak Wüstenrotu na digitálním poli.

Čtyři velké banky, které jsou bilančně před námi, mají všechny stavební spořitelny. My jsme ji neměli, takže pro nás je ten krok velmi důležitý, abychom tuto produktovou řadu byli schopni nabídnout českým rodinám a abychom zároveň posílili i naši pozici na hypotekárním trhu.

Je stavební spoření pro české rodiny stále zajímavé, nebo už je za svým zenitem?

Jak na straně spoření, tak na straně produktů týkajících se financování bydlení je tahle produktová řada nesmírně zajímavá, protože je to to, co Češi chtějí. A to je financovat bydlení. V České republice bohužel potřebujete 16 ročních platů na to, abyste si koupila byt.

V Praze dvacet.

Možná dvacet, možná pětadvacet, záleží na tom, jaký byt si koupíte. Pro nás bylo velmi atraktivní, že Wüstenrot má slogan Řešení vašeho bydlení. Moneta by chtěla poskytnout českým domácnostem škálu různých řešení, ať už je to rekonstrukce, nákup družstevního bytu, nákup bytu nebo domu do vlastnictví, výbava.

Stavební spoření je tedy pro vás spíš produkt připravující na úvěr, už ne tak spoření.

Obojí. Naše bilanční suma roste zhruba o jedenáct procent ročně. My jsme dnes banka, která má objem 230 miliard, s Wüstenrotem budeme mít 300miliardovou bilanci, která rychle roste. Abychom byli schopni financovat ten růst, potřebujeme získat depozita.

Trh stavebního spoření je velmi atraktivní, protože je omezen na pět licencí oproti 40 nebo více než 40 licencím bankovním v Česku. To je pro nás ta prvotní atraktivita. Ta druhá je, že významně posílíme náš podíl v hypotékách, dostaneme se někam přes šest procent trhu. A ta třetí část je v tom, že Wüstenrot umí financovat transakce, které my jsme v bance nedělali. Konkrétně nákup družstevního podílu apod.

Loni jste se netajil tím, že chcete zdvojnásobit podíl na trhu hypoték, akvizicí se vám to téměř podařilo. Stačí vám to?

Toto je takový závod v jedení dortu, kde první cena je více dortu. Pojďme zůstat u toho, že to musíme zdvojnásobit, ať už je to bez Wüstenrotu, nebo s ním. Pokud se dostaneme s Wüstenrotem na bilanční sumu mezi 85 a 90 miliardami, kde očekávám, že budeme v polovině roku, byl bych rád, kdybychom to znovu zdvojnásobili a měli vysokou aspiraci stát se opravdovým lídrem na trhu hypoték a porazit naše hlavní konkurenty, kteří jsou čtyřikrát pětkrát větší, než jsme my. Když budu snít, tak v nějakém střednědobém horizontu bych byl rád, kdybychom měli v hypotékách 200miliardovou bilanci.

Moneta Money Bank

Čtvrtá největší tuzemská banka podle počtu klientů.

K 31. prosinci 2018 měla společnost téměř 15 tisíc akcionářů ze 47 zemí.

Její akcie jsou veřejně obchodované na Prime Market Burzy cenných papírů Praha od roku 2016.

Tržní kapitalizace v roce 2018 dosáhla výše 37 miliard Kč.

V Česku má 160 poboček, 637 bankomatů a zhruba milion klientů.

Zaměstnává přibližně 3000 lidí.

Zdroj: Moneta Money Bank

Loni jste od PPF chtěli koupit Home Credit a Airbank, to ale na jaře padlo. Nasytil Wüstenrot vaši chuť nakupovat na českém trhu?

Pro tuto chvíli určitě ano. V první řadě se musíme zaměřit na to, abychom integrovali Wüstenrot. A to je o systémech, rozdílných kulturách společnosti. Je to test, jaké schopnosti máme, protože s akvizicemi máme limitované zkušenosti. My jsme za dob bývalého majitele koupili leasingovou společnost a byl to pro nás velmi obtížný proces. Na konci tohoto roku budeme vědět, kde jsme. A jak se říká anglicky – sky is the limit (hranicí je až nebe – pozn. red.).

Čeká zaměstnance Wüstenrotu nebo vaše propouštění? Některá oddělení budete asi spojovat.

Když se podíváte na zaměstnanost v bankovním sektoru v České republice, klesá kolem tří procent ročně. Všechny banky musí zvyšovat svoji efektivitu práce. Dlouhodobá ziskovost bankovního sektoru se pohybuje kolem 75 až 80 miliard korun ročně. Proti tomu stojí kapitál 480 miliard a alokace kapitálu od majitelů roste více než deseti procenty ročně. Což jinými slovy znamená, že ten kapitál vydělává méně v relativních procentech, a to také znamená, že musíme hledat efektivitu.

My jsme za poslední rok snížili zaměstnanost v bance o zhruba 180 pozic, což je nějakých šest procent. Tím vlastně financujeme nárůst platů, neboť platy v České republice rostou průměrně osmi procenty. Jinak řečeno, naše zvyšování efektivity práce nesouvisí až tolik s Wüstenrotem, ale s tím, že dlouhodobě bankovní sektor nevydělává více, stagnuje. A my musíme našim akcionářům dodat minimálně 15,5 procenta kapitálového výnosu ročně, protože jinak prodají Monetu a koupí si podobný cenný papír kdekoliv jinde na světě a my bychom nebyli schopni se dále rozvíjet.

Vrátím se ke svojí otázce a budu po vás chtít konkrétní odpověď, která souvisí s akvizicí Wüstenrotu. Budou se tedy některá oddělení v rámci zvyšování efektivity spojovat? Tím pádem, budou muset někteří zaměstnanci odejít?

Samozřejmě, pokud spojujete některé funkce, máte více lidí, než jich potřebujete. My jsme se v transakci zavázali k tomu, že pokud k tomuto bude docházet, zaměstnancům poskytneme lepší než zákonné odchodné. To se bude odvíjet od dvou faktorů: jak dlouho jsou ve společnosti a jaký výkon podávají. Zároveň budeme zaměstnancům nabízet takzvaný retenční program. Pokud bude docházet k těmto situacím, kde prostě pro určité lidi nemáme práci, tak jim otevřeme možnosti v Monetě. Ta má typicky v každém kvartálu má 100 až 120 otevřených pozic.

Takže když budete nabírat na nějakou pozici v Monetě, dáte nejdřív možnost případně propuštěnému pracovníkovi z Wüstenrotu, aby to zkusil?

Případně někomu, kdo je v ohrožení, že o svoji práci přijde. Do určité míry tím také řešíme nedostatek pracovních sil na českém trhu. Když se podíváte na naši pobočkovou síť, dnes potřebujeme v průměru 2,5 až čtyři měsíce, abychom našli člověka na specifickou pozici. Uchazečů o práci je mnohem méně, než potenciálních nabídek na pracovním trhu. To samé platí o lidech v oboru IT nebo v některých specializovaných pozicích, kde je opravdu neuvěřitelná poptávka po dovednostech. Ty dovednosti na trhu práce chybí a pokud je získáte, typicky jsou velmi drahé.

Reklama

Doporučované