Hlavní obsah

Chceme být u popravy vrahů, žádají příbuzní obětí z tokijského metra

Rozhovor s japanoložkou Annou Křivánkovou.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podle japanoložky Anny Křivánkové je událost i po 23 letech pro ostrovní zemi bolestná. Někteří z odsouzených byli převezeni do jiných věznic, právě to by podle japonských médií mohl být signál, že termín poprav se blíží. V zemi je zvykem, že datum vykonání trestu smrti se neoznamuje ani nejbližší rodině.

Článek

Japonci si připomněli už 23. výročí útoku v tokijském metru. Pro řadu z nich je poprava symbolem toho, že dojdou klidu, vysvětlila ve Víkendovém rozhovoru japanoložka Anna Křivánková. Někteří dokonce požádali, aby mohli být osobně přítomni ve věznici.

Anna Křivánková připomněla, že rok 1995 byl pro zemi velmi těžký. Přetrvávající ekonomická krize, velké zemětřesení na ostrově Kóbe a pak bezprecedentní útok na cestující v centru Tokia. 12 lidí tehdy sarin zabil, tisíce dalších byly zraněné poté, co smrtící látku rozmístila do vagonů v ranní špičce náboženská sekta Óm šinrikjó. Soud vynesl nejpřísnější trest - trest smrti - pro 13 lidí.

Organizace Amnesty International upozornila, že pokud teď dojde k sérii poprav, půjde o cynický pokus zbavit se této kauzy, aby nezastínila jiné události, které ostrovní zemi čekají - v roce 2019 nastoupí nový císař a v roce 2020 se koná olympiáda.

Může to souviset? Z čeho nebo koho teď mají Japonci největší obavy? Existuje ještě sekta Óm šinrikjó? A co Čechy a Japonce spojuje? Dozvíte se ve videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované