Hlavní obsah

Chceme čtvrtinu hlasů, Zeman nám starosti nedělá, říká poslanec Pirátů

„Uvědomil jsem si, že klasičtí matadoři staré školy jako Miroslav Kalousek nebo Andrej Babiš jsou sólisti, co chtějí být pořád vidět a reálná práce tím trpí. Takový být nechci,“ řekl šéf pirátských poslanců Jakub Michálek v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Reklama

Naším cílem je 25 procent. Domnívám se ale, že můžeme dostat i více, když se povede koncovka, říká v rozhovoru pirátský poslanec Jakub Michálek.

Článek

Prezident Zeman vyslal koalici Pirátů a Starostů jasný vzkaz - vítězem voleb, který bude sestavovat vládu, je pro mě nejsilnější strana, ne koalice.

Piráty to podle jejich poslance Jakuba Michálka neznervózňuje. „Pokud vyhrajeme volby a získáme podporu ve Sněmovně, nebude o čem diskutovat,“ řekl Seznam Zprávám. Zároveň ale naznačuje novou pirátskou taktiku - se Zemanem neválčit, ale pokusit se s ním mluvit.

Spojenectví se Starosty podle něj může přinést i víc než čtvrtinu všech voličských hlasů. K vítězství podle něj strany „dotančí v rytmu valčíku a polky“ - což je poněkud úsměvný způsob, jakým Michálek popisuje sestavování míst na kandidátkách.

Michálek také hovoří o své nové roli ve straně. Ještě před dvěma lety patřil k nejviditelnějším členům Pirátů, pak se ale musel stáhnout, když se v médiích začaly přetřásat schůzky jeho partnerky s tehdy trestně stíhaným manažerem reklamní firmy (loni v létě jej soud obžaloby zprostil) a část straníků si stěžovala na jeho nevhodné chování ke kolegům.

Nyní je ale přesvědčený, že skandály překonal - a neodmítl by funkci ministra spravedlnosti.

Znervózňuje vás prezident Miloš Zeman? Ten dal najevo, že vítěznou koalici nemusí podpořit sestavováním vlády.

Myslím, že v Česku převažuje spíše vnímání, že úspěch se měří počtem získaných hlasů. Předpokládám, že pan prezident jmenuje subjekt, který vyhraje volby a bude mít šanci dát většinu ve Sněmovně. Pokud vyhrajeme volby a získáme podporu ve Sněmovně, nebude o čem diskutovat.

Takže nemáte obavu, že by po volbách vládla například Babišova menšinová vláda bez důvěry Poslanecké sněmovny?

Teď si neděláme starosti, musíme se soustředit na náš výkon, abychom přesvědčili dost voličů. Vždy je nejlepší jít ke zdroji informací, takže máme domluvenou schůzku u prezidenta, kterého se náš předseda Bartoš zeptá, jaký má postoj k sestavování příští vlády.

Do voleb se tedy budete spíš pokoušet se Zemanem mluvit, než jej ostřelovat?

Nám jde o cíle - chceme, aby Česká republika šla moderním směrem, aby byla společnost více soudržná, máme energii na nové nápady, zkušenosti ze zahraničí a teď už i pár let zkušeností. A musíme pracovat s tím, jak jsou dané pozice nyní obsazeny.

Miroslav Kalousek teď rezignoval na funkci poslance. Promítne se to nějak do vzájemných vztahů opozičních koalic?

V jednom rozhovoru jsem řekl, že TOP 09 by měla zaniknout a uvolnit prostor pro politické síly, které dokážou porazit Andreje Babiše. To bylo nešťastné vyjádření, za které jsem se omluvil. Ale trval jsem na výzvě, že česká politika potřebuje, aby Kalousek odešel. Tehdy jsem také řekl, že si neumím představit koalici s ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, za čímž si stojím dodnes. STAN jsem tehdy nezmínil.

Takže tehdy jste si uvědomil, že koalice se STAN je správným řešením?

Dlouhou dobu jsem o ničem takovém neuvažoval. Až teprve demonstrace Milionu chvilek byly pro mě prvním impulsem, že to lidé chtějí. Uvědomil jsem si, že máme-li současnou garnituru vytlačit a změnit situaci v České republice, musíme vyhrát volby a sestavovat vládu. Důležitá byla také obměna vedení ve STAN, kam nastoupil Vítek Rakušan. Náš předseda Ivan Bartoš si s ním velice rozumí, je tam dobrá lidská chemie.

Jaká byla vaše role při přípravě koalice s hnutím STAN?

Podílel jsem se jak na přípravě koaliční smlouvy, tak na tvorbě programu. Snažím se také pracovat na vzdělávání a přípravě našich kandidátů do Sněmovny tak, aby byli připravení po říjnových volbách rovnou naskočit do sněmovního vlaku.

Řešili jste obsazení kandidátních listin v jednotlivých krajích podle síly Pirátů a STAN? Přenecháte post lídra Starostům v regionu, kde bylo jejich hnutí výsledkově silnější v uplynulých volbách?

Chceme zohlednit vzájemnou sílu obou partnerů. Obecně se respektuje, že ve volbách i v průzkumech máme asi dvakrát vyšší preference než STAN, a tak je to i na volitelných místech. Co se týká dalších míst, mění se to na zip. Nejdřív je to valčík v rytmu tá-da-da-tá-da-da, tedy poměr jedna ku dvěma, potom je to polka tá-da-tá-da-tá-da, střídá se pak jeden po druhém.

Babiš je izolovaný

Budete se v kampani vymezovat proti druhé koalici SPOLU? Nebo se budete soustředit na vládní strany?

Jsem přesvědčen, že nepojedeme kampaň ani proti jednomu. Nechceme na nikoho útočit, chceme se naopak prezentovat s naší vizí. To ale neznamená, že budeme mlčet o věcech, které se tu děly.

Vy jste v minulosti často kritizoval ODS. Umíte si představit spolupráci s občanskými demokraty na vládní úrovni?

To nebude záviset na mně, půjde o rozhodnutí celé členské základny. Jsem přesvědčený, že tato země opravdu potřebuje změnu. Doufám, že volby vyhrajeme a dostaneme příležitost změnu provést. Místa ve vládě budou moci obsadit důvěryhodné osoby, nechci předbíhat a řešit přes média, kde konkrétně máme pochybnosti.

Na kolik procent by váš blok mohl ve volbách reálně dosáhnout?

Naším cílem je 25 procent. Domnívám se ale, že můžeme dostat i více, záležet bude na koncovce a na tom, jak se vládě bude dařit s pandemií. Zatím nás Babišův kabinet dvakrát dostal na nejvyšší počet nakažených v Evropě. Tyto neúspěchy se podle mě určitým způsobem podepíšou pod výsledkem hnutí ANO.

Premiér Andrej Babiš v poslední době stočil kritiku především na Piráty. Je to pro vás potvrzením, že vás vnímá jako svého úhlavního soupeře?

Pan premiér mi přijde trochu izolovaný od toho, co se děje v normálním světě. Musím se smát, když nás označuje za neomarxisty - přitom sám bývalý člen KSČ, jehož vláda ve Sněmovně prosadila, že obchodům se přikáže, kolik procent českého zboží musí prodávat. K takovým neomarxistickým věcem se v praxi nehlásí Piráti, ale hnutí ANO.

Máte pocit, že hnutí ANO je poprvé od svého vzniku k poražení?

Myslím, že si to uvědomují všichni.

Za poslední rok o vás bylo slyšet mnohem méně než dřív. Mohly za to spory kolem vaší osoby a to, že vás část straníků chtěla odvolat z funkce místopředsedy strany?

Je pravda, že v médiích jsem vystupoval méně. Máme ve straně mnohem šikovnější mluvčí, kteří prezentují stanoviska Pirátů. Svou roli vidím v řízení poslaneckého klubu a přípravě špičkového programu pro další volby.

I na sociálních sítích jste vystupoval méně…

Po tom dění kolem mé osoby ve straně jsem potřeboval čas na reflexi. Byli jsme všichni pod velkým tlakem, řekl bych ale, že ten vnitrostranický spor je už téměř urovnaný. Vím, že se mám ještě hodně co učit a stále na sobě pracuji. Uvědomil jsem si, že klasičtí matadoři staré školy jako Miroslav Kalousek nebo Andrej Babiš jsou sólisti, co chtějí být pořád vidět a reálná práce tím trpí. Takový být nechci.

Mělo se například za to, že právě vy máte klíčové slovo ohledně dění na pražské radnici a u primátora Zdeňka Hřiba…

To je zkreslená interpretace, kdy někdo rozšířil fámu, že pražský primátor k nám chodil na kobereček. Určitě nefungujeme tak, že by nás tady někdo řídil přes SMS, fungujeme jako tým. Po roce, kdy jsem předával zkušenosti, jsem magistrát úplně pustil z hlavy. Zdeněk Hřib a jeho tým si vedou velmi dobře a i koaliční spolupráce si po pár přeháňkách sedla.

Kdyby Piráti šli do vlády, chtěl byste být raději ministrem spravedlnosti, nebo vnitra?

Fakt se takhle nerozmýšlím. Pokud mě osloví vedení Pirátů, podpoří mě členská základna a dohodneme se na tom v koalici, mohu se věnovat Ministerstvu spravedlnosti. Těch „pokud“ je tam ale zatím stále dost, než abych mohl s takovou pozicí počítat. Předpokládám ale, že budu mít za Piráty na starosti expertní tým na spravedlnosti.

Budete klást nějaký zvýšený důraz na vyšetřování finanční kriminality a korupce v politice?

Pracujeme na protikorupční strategii. Měli jsme schůzky s vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou, od které jsme si vyžádali podněty, co je třeba řešit v rámci hospodářské kriminality. Dotahuji zákon o střetu zájmů, zákon o lobbingu snad bude, chceme výběrová řízení na šéfy soudů, aby se zveřejňovala soudní rozhodnutí, což snad také bude. Chceme zákon, který zpřehlední fungování státních zastupitelství - na posty šéfů státních zastupitelství by se měla konat výběrová řízení a funkční období těchto žalobců by mělo mít časové ohraničení jako u předsedů soudů. To ale vláda teď blokuje.

Na konci minulého roku policie obvinila soudce vrchního soudu kvůli údajně zmanipulovaným rozsudkům. K soudu chodí i někdejší vlivná pražská žalobkyně v případu známém jako Bereta. Vítáte, že se daří vyšetřovatelům odhalovat zločiny i ve svých řadách?

Vnímal jsem, že Vrchní soud v Praze míval historicky reputační problémy. S novým předsedou by měl tento důležitý soud fungovat lépe. Jinak odhalení takových kauz samozřejmě vítám.

Jak hodnotíte aktuální kauzu kolem nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana? Má vaši důvěru?

Spousta věcí se s jeho nástupem v roce 2011 zlepšila, to lze ukázat na datech. Určitě není všechno dokonalé a poslední kauza vypadá jako lapsus. Nešlo nicméně o žádné trestné jednání, už je to hodně staré a vyvolává to otázky na obou stranách. Pravdu lze ale zjistit až v případném řádném řízení.

Reklama

Doporučované