Hlavní obsah

Chceme omezit hrací automaty, tvrdí Praha 1. Přitom tlačí na jejich zachování

Foto: pxhere.com

Pod pojmem „technické hry“ se skrývají hrací automaty.

Reklama

Praha chystá na září vyhlášku, která zakáže „výherní“ automaty na území hlavního města. Několik čtvrtí v čele s Prahou 1 už však požádalo o výjimku.

Článek

První pražská čtvrť tvoří památkové, obchodní i turistické centrum Prahy. Za výkladní skříní hlavního města však najdete i 21 kasin, ve kterých gambleři sypou peníze do „výherních“ automatů.

A zatímco politici rádi mluví o tom, že je potřeba hrací automaty omezit nebo úplně zrušit, mimo záznam řada z nich připouští, že by se tím město připravilo o důležitý zdroj příjmů. Jenom loni Praze touto cestou přiteklo 690 milionů korun.

Teď v hlavním městě připravují vyhlášku, která má s takzvanými technickými hrami, tedy „výherními“ automaty, skoncovat. Živé hry, jako je poker nebo ruleta, by v kasinech s licencí mohly pokračovat dál. Rozhodovat se o dokumentu bude už v září.

Radní Hana Marvanová Kordová (za STAN), která vyhlášku chystá, pro Seznam Zprávy uvedla, že ji s žádostí o výjimku oslovilo hned osm městských částí. Šlo o čtvrti, kterým jde z hazardu nejvíc peněz - například Praha 3, Praha 13 nebo Praha-Zličín.

Na prvním místě mezi žadateli o výjimku je Praha 1. Starosta Petr Hejma (STAN) napsal na konci května Marvanové dopis, ve kterém požádal o výjimku hned pro 10 velkých kasin, která kromě rulety a nejrůznějších karetních her provozují více než 600 hracích automatů.

Opozice proto v úterý na mimořádném zasedání navrhla, aby se první městská čtvrť vrátila ke svému starému stanovisku a hrací automaty na svém území odmítla.

„Hazard má devastující dopad jak na hráče samotné, tak na jejich rodiny, v závislosti na hře si gambleři peníze obstarávají závažnými trestnými činy. Čím dál častěji se setkáváme se závislostí na hazardu i u malých dětí, které jsou navíc ohroženy alkoholem a drogami,“ stálo v návrhu usnesení, které předložil Vladan Brož (za Praha 1 sobě).

Radnice je kvůli hazardu pod tlakem. Současní radní se dostali ke kormidlu při lednovém převratu, a už tehdy se otevřeně mluvilo o tom, že důvodem přeběhnutí Petra Hejmy z klubu „My, co tady žijeme“ k jeho bývalým kolegům z ODS může být právě hazardní lobby.

Úterní mimořádní zastupitelstvo tak bylo ve dvou ohledech skutečně mimořádné. Zaprvé se radnici údajně z technických důvodů nepodařilo spustit online přenos na internetu, přestože při jiných zasedáních Prahy 1 je to běžné. Zadruhé se ze zasedání omluvili všichni zástupci klubu ODS a jeden člen TOP 09. Zbylým představitelům koalice tak stačilo zdržet se hlasování, aby se jediný bod programu, tedy konec hracích automatů, vůbec nedostal na program jednání.

Navzdory tomu ve středu radnice vydala prohlášení, podle kterého „opakovaně zdůrazňuje, že prosazuje snížení počtu kasin, tedy i technických her, mezi které patří například hrací automaty“. Je to pravda sotva napůl - chystaná vyhláška má totiž technické hry zakázat úplně, a radnice naopak bojuje za zachování hracích automatů v deseti z jednadvaceti současných kasin.

„Dlouhodobým cílem Prahy 1 je samozřejmě odstranění všech hracích automatů, radnice se ale musí držet platné legislativy, a ta to neumožňuje,“ uvádí 1. místostarosta Prahy 1 Petr Burgr (za My, co tady žijeme). V úterý se ale zdržel hlasování o návrhu, který měl Prahu vyzvat k odstranění všech hracích automatů.

„K žádnému navýšení nedošlo, nedochází, ani nedojde. Naopak,“ uvádí ve stejném prohlášení radní Prahy 1 Richard Bureš (ODS). Z úterního jednání zastupitelstva se ale omluvil.

Odborník na hazard Bureš

Právě v osobě Richarda Bureše má současné vedení Prahy 1 svého „odborníka“ na hazard. Bureš, který se stal radním po zimním převratu v Žofínském paláci, spojil s hracími automaty svoje podnikání a profesní dráhu.

Do roku 1999 byl jednatelem a měl podíl ve společnosti WIN - GAME, spol. s. r. o., která v té době uváděla jako předmět podnikání provoz výherních hracích přístrojů.

Jako ředitel českého zastoupení firmy Cyberview Technology se podílel na přípravě interaktivních videoloterijních terminálů pro společnost Sazka. V roce 2011 Sazka projekt nazvaný Starsport ukončila, podle České unie sportu na něm prodělala půl miliardy korun.

A dnes je Bureš jediným vlastníkem společnosti GABBY, spol. s. r. o. s podnikatelskou činností ‚provoz a pronájem výherních hracích přístrojů‘.

Radní Bureš střet zájmů odmítá s tím, že jeho společnost nemá k provozování hazardu licenci.

Staronový starosta Hejma

Na začátku letošního roku byl přitom oficiální postoj Prahy 1 k automatům úplně jiný. Koalici tehdy tvořilo uskupení My, co tady žijeme (STAN, KDU-ČSL, Iniciativa občanů a LES) i s dnešním starostou Hejmou, Praha 1 sobě, Piráti a Zelení pro jedničku. Ještě 7. ledna rada přijala usnesení, kterým nejškodlivější druh hazardních her odmítla.

To už však bylo jasné, že se koalice hroutí. Klub „My, co tady žijeme“ se rozpadl, Hejma domluvil koalici s ODS a ANO a nechal se zvolit starostou.

V únoru potom napsal Marvanové dopis, ve kterém popírá snahu Prahy 1 o úplný zákaz technických her. S finančním přínosem „výherních“ automatů už má ostatně zkušenosti z let 2006-2009, kdy v první městské části zastával post starosty, tehdy ještě jako člen ODS.

Na začátku června se potom zastupitelstvo usneslo na nulové toleranci pro technické hry, ovšem s nyní požadovanou malou výjimkou pro desítku obřích kasin se stovkami hracích automatů.

Hejma pro Seznam Zprávy neupřesnil, podle čeho vybral seznam právě těchto deseti doporučených kasin. Všechna podle něj splňují podmínky dané zákonem, například se nenacházejí v blízkosti škol. Navíc mají větší počet „živých“ her, takže se podle Hejmy jedná spíše o společenskou zábavu. Seznam doporučených heren se ale podle starosty ještě může měnit.

Přes veškerou aktivitu vedení Prahy 1 má nyní osud gamblerů v centru hlavního města v rukou magistrát. Radní Marvanová přitom nechce předjímat, zda výjimky pro provoz byznysu s „výherními“ automaty udělí.

„Musí se k tomu vyjádřit příslušný odbor, zda žádosti o jednotlivé výjimky odpovídají zákonu. Chceme to stihnout připravit do září,“ řekla pro Seznam Zprávy Marvanová.

Reklama

Související témata:

Doporučované