Hlavní obsah

Chceme stejné peníze jako dostávají restaurace, volají dodavatelé

Foto: Makro, Seznam Zprávy

Zavření gastropodniků dopadá i na firmy, které restauracím dodávají potraviny.

Reklama

Uzavřené podniky v gastronomii a hotely mají dopad i na další byznys, který je s nimi provázán. Přes 140 firem podepsalo výzvu vládě, která podle nich přehlíží potíže více než 100 tisíc lidí pracujících v těchto oborech.

Článek

Vládní opatření nelikvidují jen uzavřené hotely a restaurace, ale také společnosti, které jsou na tyto segmenty napojené, například dodavatele, vinařství či prádelny. „Stát po nás nemůže chtít, ať platíme zaměstnance. Pokud nám nedá podporu, přijde masivní propouštění,“ říká majitel firmy Fany Gastroservis a iniciátor veřejné výzvy vládě Pavel Faiereisl.

Jelikož podnikání provázané s gastronomií stát oficiálně nezavřel, firmy ani živnostníci si nemohou sáhnout na stejnou podporu jako restaurace či hotely. Faiereislova firma dodávala potraviny do 3 000 restaurací v Praze a okolí, avšak v důsledku vládních opatření přišla o desítky milionů korun. Své zaměstnance zatím platí z úspor, do kterých sahá už deset měsíců.

Podle Faiereisla utrží segment napojený na gastronomii asi 100 miliard korun ročně. Nejvýznamnější firmy se teď spojily a v dopise vyzývají vládu, aby je neopomíjela. „Jsme přímo navázáni na gastronomii, ale není na nás vidět. Současná vládní opatření jsou pro nás v podstatě likvidační. Každý další den vládních omezení nás posouvá blíže ke krachu našich firem,“ popisují signatáři výzvy.

Zpráva dále uvádí, že postiženými nejsou jen firmy, ale i zaměstnanci a OSVČ. „Pracujeme jako skladníci, řidiči, telefonní operátorky, expedienti, fakturantky, obchodní zástupci, manažeři, servisní technici, baristé, someliéři, řezníci, zelináři, pekaři, sládci, vinaři, cukráři, potravináři, výrobní dělníci, skláři, pracovníci v porcelánkách, projektanti, účetní, poradci, pradleny a v mnoha dalších profesích,“ píše se ve výzvě.

Výzvu podepsalo přes 140 společností, kterých se opatření dotýkají. „Deset měsíců pokusů o vyjednávání s představiteli státu nepřineslo jediný hmatatelný výsledek, protože tento segment jako jediný zůstává bez vládní podpory. To má dopad na zaměstnance a spolupracující osoby, které jsou častokrát jedinými živiteli více než 100 000 rodin v celé naší zemi,“ uvedl Faiereisl.

Výsledek Faiereislova dřívějšího jednání s vládou byl poslední kapkou, která ho přiměla k sepsání veřejné výzvy. „Když jsem situaci popisoval panu ministru Havlíčkovi, nepřímo mi řekl, abych si na mzdy zaměstnanců půjčil. Místo toho, aby se o nás stát postaral, hodil na podnikatele břemeno,“ sdělil Faiereisl.

Mezi podepsanými společnostmi jsou například AG Seafood, Blatenská ryba, Fruta Bohemia a Mlékárna Olešnice. Po vládě požadují, aby jim poskytla obdobné kompenzace jako ostatním podnikatelům a pracovníkům v pohostinství. Jde o finanční podporu 500 korun za každého zaměstnance a kalendářní den a kompenzaci nákladů na nájem provozních, skladových a kancelářských prostor.

Dále žádají vládu, aby gastronomickým provozům umožnila opět fungovat alespoň v omezeném režimu. „Procento prokázaných přenosů ve stravovacích zařízeních je zcela marginální a podoba represí neodpovídá případné míře epidemického rizika,“ vyzývají signatáři vládu.

Iniciátoři chtějí veřejnou výzvu předat vládě v průběhu ledna, přesné datum však zatím tají. Faiereisl na protestní akci na Úřadu vlády České republiky přizval i zástupce České eventové asociace, Asociace čistíren a prádelen a Českého svazu pivovarů a sladoven.

Reklama

Doporučované