Hlavní obsah

Chceme vládnout s ČSSD, souhlasí poslanci ANO. Podpora komunistů nevadí

ANO chce jednat o vládě s ČSSD a s podporou komunistů.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Na jednání klubu ANO se poslanci shodli na tom, že chtějí jednat o vytvoření menšinové vlády s ČSSD a s podporou komunistů. Rozdělení ministerských funkcí se neřešilo. ČSSD by jich chtěla pět.

Článek

Poslanecký klub ANO podle předsedy hnutí a premiéra v demisi Andreje Babiše souhlasí s jednáním o menšinové vládě s ČSSD, kterou by podporovali komunisté. Výhrady mají tři poslanci, budou ale loajální, řekl Babiš po sobotním jednání poslaneckého klubu na pražském Chodově. Místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek novinářům řekl, že by mohla být v ideálním případě vláda domluvena na konci dubna.

„Tři poslanci řekli, že s tím mají problém, ale že budou solidární, a pokud by to dopadlo, tak by to podpořili,“ řekl Babiš. Důvody nesouhlasu těchto poslanců jsou podle něj například osobní problém v rodině nebo osobní záležitost.

Babiš také novinářům řekl, že o počtech ministerských funkcí, které by ČSSD mohla získat, se klub nebavil. Další členové vedení hnutí před schůzkou řekli, že by sociální demokracie mohla mít ve vládě maximálně čtyři ministry, z toho jeden takzvaně silový resort. V pátek předseda ČSSD Jan Hamáček v rozhovoru pro Seznam řekl, že by strana chtěla ministerstev pět, sám by se rád stal ministrem zahraničí.

Předseda ČSSD Jan Hamáček v pátek řekl, jaká ministerstva by strana chtěla.Video: Seznam Zprávy

Podle Babiše si musí ANO vyjasnit se sociální demokracií pozici týkající se referenda o vystoupení z Evropské unie. ANO takovou možnost odmítá, stejně jako předseda ČSSD Jan Hamáček. Pro by ale byl první místopředseda sociálních demokratů Jiří Zimola. Šéf ANO zopakoval, že exkluzivitu dostalo jednání se sociální demokracií a s SPD nyní hnutí vyjednávat nebude. „Poslanecký klub k tomu zaujal jasné stanovisko, pro nás je nepřijatelné přistoupit na požadavek pana (předsedy SPD Tomio) Okamury, to znamená, aby byla možnost hlasovat o těch mezinárodních otázkách v referendu,“ řekl Faltýnek novinářům. Jde podle něj o nepřekročitelnou podmínku.

ANO by bylo rádo, kdyby se podařilo vládu domluvit do konce dubna. Jestli je takový termín reálný, Faltýnek neví. Záležet podle něj bude na termínu konání případného stranického referenda ČSSD.

Místopředseda hnutí Richard Brabec novinářům řekl, že by se příští týden mohly sejít expertní týmy ANO a ČSSD. „Bylo by ideální, abychom do konce příštího týdne měli z expertních týmů zpětnou vazbu, kde je problém, abychom ho mohli dořešit v tom následujícím týdnu,“ dodal. Řekl také, že příští týden budou ještě jednání s ČSSD a ANO probíhat samostatně. Další týden by ale podle něj bylo možné některé skupiny spojit a vyjednávat ve třech, tedy i s komunisty.

Klub se bavil rovněž o lepší docházce poslanců do Sněmovny nebo o fungování klubu. Faltýnek řekl, že bude hlavně na něm, aby při důležitých sněmovních hlasováních zajistil účast poslanců. Babiš si sobotní schůzku, která trvala i s obědem asi sedm hodin, pochvaloval. Vedení ANO a poslanci podle něj konečně na sebe měli čas. Podobné akce chce opakovat.

Reklama

Doporučované