Hlavní obsah

Bez 45 miliard se české zdravotnictví zhroutí, varují experti

Tisková konference o plánech, jak zastavit krizi ve zdravotnictví.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Asociace českých a moravských nemocnic společně s dalšími dvanácti zdravotnickými subjekty, kluby a svazy o plánech, jak zastavit krizi ve zdravotnictví.

Článek

Finanční krize, rušení některých oddělení a strach pacientů, zda se jim dostane kvalitní péče v dosahu jejich bydliště. Podobný scénář, který se v uplynulých měsících odehrával v Lužické nemocnici v Rumburku, znají v dalších českých městech.

Co s tím? Svůj pohled na věc odhalili zástupci Asociace českých a moravských nemocnic a další organizace provázaných se zdravotnictvím. Mimo jiné Charity ČR nebo České lékařské komory či Svazu pacientů ČR. Jejich tiskovou konferenci jsme přinesli živě (celý záznam najdete v úvodu článku).

Například profesní komory již dříve uvedly, že by bylo záhodno rozpustit finanční rezervy zdravotních pojišťoven v částce 25 miliard korun.

„Chceme, aby se z účtů zdravotních pojišťoven rozpustilo 25 miliard korun. Jsou to přebytky na jejich účtech,“ uvedla již dříve v rozhovoru pro Seznam.cz předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková. Přidání peněz do oboru je podle ní a jejích kolegů potřeba, a to prý nejméně na úrovni dvou procent HDP. Česko by se tak podle ní díky tomu mohlo dostat na průměr Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj.

Samotné pojišťovny i ministerstvo jsou ale důrazně proti.

„Chceme navýšit platy, jinak zůstanou nemocnice prázdné. Obracíme se na premiéra Babiše a žádáme jednání,” uvedli zástupci orgánů na tiskové konferenci.

Ludmila Kučerová z Charity ČR dodala: „Situace v domácí zdravotní péči je kritická. Pacienti jsou nároční a za jejich péči jsme trestáni tím, že nedostáváme dostatečně zaplaceno. Žádáme, aby bylo financování domácí zdravotní péče navýšeno o 40%. Před měsícem jsme vyhlásili státní petici, chceme, aby byl tento návrh projednán před Poslaneckou sněmovnou. V současné době máme 13 tisíc podpisů”.

Milan Kubek z České lékařské komory zkritizoval práci ministra Vojtěcha. V nemocnicích je podle něj neustále porušován zákoník práce kvůli přesčasům. Kubek proto navrhuje uvolnit peníze ze zdravotních pojišťoven, aby si každá instituce mohla hospodařit a rozdělovat platy podle svého. Celkem jde o 45 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované