Hlavní obsah

Chceme zastavit šíření koronaviru, pomozte nám, vyzývá tým Mapy.cz

Foto: Mapy.cz

Mobilní aplikace Mapy.cz.

Reklama

Chcete získat upozornění, že jste přišli do styku s lidmi pozitivně testovanými na koronavirus a tím získat možnost včas zareagovat a podstoupit test či preventivní lékařskou prohlídku? V Česku vzniká unikátní aplikace v rámci projektu COVID19 CZ. Dokáže nákazu poměrně přesně trasovat.

Článek

Tým expertů z Mapy.cz právě vydal aktualizaci pro operační systémy Android i iOS, která chce díky sdílení polohy upozorňovat na možná setkání s nákazou. „Polohová data uživatelů budou samozřejmě anonymní a oddělená od ostatních funkcí map. Přihlášení v aplikaci proto nebude potřeba,“ říká šéf vývojářů Mapy.cz Martin Jeřábek.

K účasti postačí uživateli aplikace Mapy.cz dát souhlas se sdílením své polohy. „Aktualizovaná aplikace je dostupná od pátku 20. března večer. Čím více lidí se zapojí, tím samozřejmě stoupne účinnost naší snahy,“ dodává Jeřábek.

Aktualizovaná verze mobilní aplikace Mapy.cz je zdarma ke stažení pro telefony s operačním systémem Android i pro zařízení s operačním systémem iOS. Podobná aplikace už pomáhá v boji s pandemií v Jižní Koreji.

V aplikaci již souhlas se sdílením své polohy poskytly stovky tisíc dobrovolníků. Stav v neděli v 19:00 byl 203 tisíc a každou hodinu přibývají tisíce dalších.

Experti Seznamu nyní pracují také na získávání anonymních dat o nakažených, která budou porovnávat s polohami uživatelů. Pokročilé algoritmy korelace polohových dat pak umožní identifikovat případy pravděpodobných kontaktů s infikovaným. Uživatelům, kterých se to týká, pak přijde výstražná zpráva. „Zároveň připravujeme výzvu pro pozitivně testované, aby s námi spolupracovali přímo,“ upřesňuje Jeřábek.

Aplikace určitě nechce mezi lidmi šířit paniku, proto upozornění (notifikaci) zobrazí pouze uživatelům, u kterých v budoucnu vyhodnotí, že mohli přijít do kontaktu s pozitivně testovaným člověkem. „Zároveň vždy adresáta upozorníme, aby na základě údajů v notifikaci sám zvážil, zda opravdu mohlo ke kontaktu dojít. Je jasné, že žádná technologie nemůže být stoprocentní,“ dodává šéf vývojářů mapové aplikace.

Všechna data o historii polohy uživatelů se společnost Seznam.cz, jíž patří i Mapy.cz, zavázala po skončení epidemie smazat. Data navíc budou po celou dobu fungování aplikace uchovávána výhradně v Seznamu. „Nebudeme je s nikým sdílet a po skončení epidemie je z našich serverů smažeme,“ zdůraznil Jeřábek.

Aplikace spotřebuje minimální množství dat

Aplikace nabídne souhlas se sdílením polohy všem uživatelům, které při spuštění lokalizuje na území ČR, bez ohledu na jazyk nastavení telefonu.

Bude mi sdílení vybíjet mobil?

Může se stát, že se výdrž baterie v důsledku sdílení polohy sníží. V dosud provedených testech se tak dělo pouze mírně. „Věříme, že možnost chránit vaše blízké a známé za to stojí,“ podotýká Martin Jeřábek.

Čerpá sdílení moje mobilní data?

Pro odesílání dat o sdílení polohy je třeba mít zapnutá mobilní data. Aplikace spotřebuje pouze minimální množství dat (cca 200 KB odeslaných dat za den).

Reklama

Doporučované