Hlavní obsah

Chcete, aby vám lidé zaplatili rychleji? Dejte si na fakturu ten „nesmysl“

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Pomocí grafického prvku (QR kód) může zákazník zaplatit fakturu doslova za několik sekund.

Reklama

Žádné zdržování, žádné překlepy. Místo přepisování řady čísel můžete fakturu zaplatit naskenování tzv. QR kódu. Pokud vystavujete faktury, přiložením QR kódu zvyšujete šanci, že dostanete zaplaceno včas. Podívejte, jak to funguje.

Článek

Platit faktury asi nepatří mezi nejoblíbenější činnosti. Nejde jen o to, že se člověk loučí se svými penězi. Ale musí je poslat na správnou „adresu“ a pod správným variabilním symbolem.

Překlep znamená v lepším případě zdlouhavé dohadování, v horším případě ztrátu prostředků nebo pokutu za pozdní platbu.

Není proto divu, že se do placení faktur lidé dvakrát nehrnou. A právě to – alespoň trochu, jak naznačují zkušenosti i útržková data – změnil QR kód vytištěný přímo na faktuře. Zákazník zapne aplikaci své banky, zvolí QR platbu, namíří telefon na fakturu… a najednou se do platebního příkazu vmžiku vyplní všechna dlouhá čísla: účet, kód banky, částka, variabilní symbol atd. Uživatel může čísla zkontrolovat, upravit a platbu poslat během několika sekund.

„V listopadu 2012 jsme byli první banka v ČR, která QR kódy zavedla,“ vzpomíná mluvčí Komerční banky. „Za posledních 12 měsíců klienti KB provedli 3,5 milionu plateb přes QR kódy, což je meziročně nárůst o 93 %.“

Tzv. kjůáry jsou oblíbeným způsobem placení napříč bankami: „QR platby patří podle našich statistik do čtveřice nejoblíbenějších způsobů placení,“ uvedla mluvčí Air Bank Jana Pokorná. „Častěji lidé platí klasickým příkazem, vybírají adresáta ze seznamu nebo v aplikaci vyberou již provedený příkaz a zopakují jej. Měsíčně klienti zaplatí přes QR kódy v průměru více než 68 tisíc plateb.“

Přibližně 33 % všech jednorázových plateb jednotlivci zadávají pomocí QR kódů.
Petra Kopecká, Raiffeisen Bank

Populární jsou i mezi klienty Raiffeisen Bank: „Jde o velmi využívané zjednodušení zadání platby. Aktuální čísla o počtu uživatelů využívajících QR platbu nemáme, ale víme, že zhruba jedna třetina všech plateb v segmentu fyzických osob je zadávána pomocí QR kódu,“ řekla manažerka komunikace RB Petra Kopecká.

U Monety Money Bank je toto číslo nižší: „Nesledujeme, který konkrétní klient použil QR platbu, nicméně ze statistik víme, že ze všech mobilních plateb je 10,2 procenta transakcí realizováno skenem QR platby.“

Foto: zdroj: QR-platby.cz, koláž: Pavel Kasík

Platbu QR kódem podporují všechny velké české banky a také většina dodavatelů.

Bankovní aplikace často umožňují ke skenování využít nejen fotoaparát, ale také použít QR kód ze staženého PDF souboru. Některé bankovní aplikace (například Moneta nebo KB) umožňují uživatelům vygenerovat vlastní QR kód, který si následně mohou ostatní naskenovat, a tím jim snáze poslat peníze.

Chcete dostat peníze rychleji?

Na jednotlivých fakturách se QR kódy začaly objevovat postupně. Čím více dodavatelů účetního software tuto možnost zavedlo, tím více o ni měli zájem i ostatní. A uživatelé, kteří si na placení prostřednictvím skenování kódů zvykli, se pochopitelně nechtějí k pečlivému přepisování číslic vracet.

Kdo luxusní a okamžité zadání platby naskenování QR kódu vyzkouší, najednou vnímá, jak je přepisování pomalé.

Většina výrobců účetního software už tuto možnost dávno nabízí a vložení QR kódu je tedy otázkou jednoho zaškrtnutí ve vzhledu generovaných faktur. „Tuto funkci jsme plošně zavedli v roce 2016 na základě žádostí uživatelů,“ uvedla například mluvčí společnosti Solitea, která provozuje software iDoklad. „Od uživatelů máme velmi kladnou zpětnou vazbu, že načítání QR kódu a následná platba jsou výrazně rychlejší.“

Lze spekulovat i o tom, že vložení QR kódu vede i k rychlejšímu zaplacení zaslané faktury. Nemáme na to exaktní data (ta by se dala získat jedině randomizovaným experimentem), ale zkušenosti některých firem tomu napovídají.

V průměru jsou faktury placené QR kódem uhrazeny o den dříve.
interní měření Fakturoid

Popularita tohoto způsobu placení stoupá. „Pokud bychom měli soudit jen podle plateb za naše tarify, tak v prosinci 2014 to bylo 25 procent úhrad a teď za červenec 2021 už 75 procent,“ říká provozovatel nástroje Fakturoid.cz, jedné z on-line služeb na tvorbu faktur. „V průměru jsou faktury s QR platbou našich uživatelů zaplaceny o jeden den dříve.“

Jak vložit QR kód do vlastních faktur?

Účetní programy vkládají na fakturu QR kód automaticky. Ale pokud si faktury generujete sami, potěší vás, že generování tohoto užitečného prvku není žádná věda. Ukážeme vám hned tři možnosti, jak QR kód vytvořit.

1. Využít on-line generátor

Pro jednorázové nebo občasné vytvoření QR kódu je nejlepší využít on-line generátor. Stačí vyplnit požadované údaje a stiskněte tlačítko „Generovat QR Platbu“.

Foto: qr-platba.cz, koláž: Pavel Kasík

Generátor QR kódů pro platby.

Nemusíte vyplnit všechna pole, povinné je jen číslo účtu a kód banky. Naopak datum klidně nechte na odesílateli platby, z vašeho pohledu to platbu nijak neurychlí.

Mimochodem, QR kód si můžete vygenerovat i sami pro sebe, nemusí jít o fakturu. Pokud vám třeba platební údaje přišly e-mailem, můžete formulář vyplnit pomocí schránky, vygenerovat si QR platbu a tu pak provést přes mobilní telefon.

2. Generujte automaticky v Google Spreadsheet

Díky zpřístupnění nástroje pro on-line tvorbu (například Restful API) můžete generovat QR Platbu i sami a implementovat ji do nástrojů, které již ke generování faktur používáte. Pokud například využíváte nějakou vlastní šablonu pro Google Spreadsheet, můžete na ni s trochou snahy naroubovat automatické generování QR kódu.

Foto: Pavel Kasík

Ukázka integrace do Google Spreadsheet.

Nejzdlouhavější je sestavit URL pro generování obrázku on-line, protože je potřeba zahrnout jen ta pole, která jsou skutečně vyplněna, a také text je potřeba zakódovat tak, aby jej bylo možné dát do URL adresy. Jako výchozí bod můžete využít náš soubor (slouží pouze pro ilustrační účely, za funkčnost do budoucna pochopitelně neručíme).

3. Integrace do Excelu

Překvapivě složitou se ukázala integrace do populárního tabulkového nástroje Microsoft Excel. Z bezpečnostních důvodů totiž Excel nenabízí vložení obrázku z URL, které je napsáno v buňce. Pro zvýšení pohodlí jsme tak museli zapojit i jednoduchá makra. Nenabízíme soubor ke stažení, protože stahování souborů s makry z internetu není něco, co bychom chtěli u čtenářů normalizovat. Podle našeho návodu jej ale vytvoříte.

Foto: Pavel Kasík

Ukázka implementace do Excelu.

K vytvoření URL obrázku můžete použít výše ukázaný komplikovaný vzorec. Jednotlivé buňky můžete navázat na odpovídající pole vaší již existující šablony. Vzorec pro naši buňku D1 si můžete zkopírovat zde:

Pro vytvoření nového obrázku s vygenerovanou URL pak použijeme jednoduché makro ve VBA. Na kartě Vývojář (musíte ji povolit v možnostech pásu karet) otevřete Visual Basic a vložte do aktuálního souboru nový modul s následujícím textem makra, které jsme vytvořili zjednodušením tohoto skriptíku.

Nezapomeňte přizpůsobit všechny odkazy na buňky podle vašeho konkrétního souboru. Výsledný dokument pak uložte jako sešit s podporou maker. Pro zjednodušení si můžete skript navázat na tlačítko, které rovněž vložíte z karty Vývojář. Pro každou fakturu pak vytvoříte nový obrázek s QR kódem na míru.

Zjevně není důvod nezapnout možnost zobrazování QR kódu v účetním programu. Obvykle se tato možnost skrývá v možnostech nastavení faktury. Některé programy dokonce umožňují dát do QR kódu i další informace, tzv. „QR platba-F“ umožňuje kromě rychlé platby i snadnější vkládání faktury do evidence. Usnadníte tak práci nejen individuálním plátcům, ale i účetním, kteří faktury zanášejí do systému. K tomu už ale takový účetní potřebuje speciální nástroj, například čtečku čárových a QR kódů propojenou s počítačem.

Druhá šance pro rozsypaný čaj

QR kód na první pohled vypadá jako čtvereček s tiskovou chybou, ale každá tečka v něm má své místo. Lidským okem z toho čtverečku nic nevykoukáte. Stačí ale telefon s fotoaparátem, což je dnes prakticky každý telefon, a můžete okamžitě rozklíčovat zakódovanou informaci: odkaz, kontakt, číslo účtu nebo jakoukoli další informaci. Konkrétně textovou informaci.

Teoreticky není limit, kolik textu do obrázku vměstnáte. Prakticky se ale vyplatí tlačit tam maximálně stovky znaků, pak už začíná být QR kód neprakticky velký. Každý čtvereček sice reprezentuje jeden bit, ale kromě toho jsou zde kontrolní čtverečky pro korekci chyb. A tak s počtem znaků rychle roste množství toho rozsypaného čaje. Vyzkoušejte si to v naší interaktivní ukázce.

Někdy před deseti lety byl čtvereček plný „rozsypaného čaje“ občas k vidění v novinách nebo na billboardech. Velkou pozornost si ale nezískal. Možná i proto, že lidem obvykle ušetřil jen pár sekund ťukání a málokdo věděl, jakou aplikaci vůbec k dešifrování spustit.

V posledních letech ale QR kódy chytily druhý dech a začínají se uplatňovat masově. Částečně za to může pandemie, která přinesla bezdotyková platební řešení nebo nutnost ukazovat na počkání potvrzení o očkování nebo negativním testu.

Pomohla i implementace čtečky QR kódů přímo do aplikace fotoaparátu na iPhone i Androidu. Lze tedy očekávat, že QR kódy najdou další uplatnění. Třeba prakticky kdekoli, kde je opisování textu nepohodlné a zdlouhavé.

Oprava: Děkujeme čtenáři za upozornění na překlep ve vzorci pro Excel. Omlouváme se za chybu a vzorec jsme opravili. Opravili jsme také stejný překlep ve screenshotech.

Reklama

Doporučované