Hlavní obsah

Chcete k moři? Očkovací pasy dostanou i lidé s testy a protilátkami

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Reklama

Evropané se možná v létě podívají k moři. To by měl zajistit tzv. „očkovací pas“, který ve středu představila Evropská komise. Ta však naléhá na opatrnost a požaduje, aby certifikáty nediskriminovaly neočkované občany EU.

Článek

Digitální zelený certifikát, jak osvědčení nazývá Evropská komise (EK), bude postaven na trojici kritérií, která budou mít stejnou váhu: očkování, negativní PCR či antigenní test, a přítomnost protilátek v těle. Tím se podle EK zaručí, že osvědčení nebude nikoho omezovat, jeho výhod by navíc mělo mít možnost využít co možná nejvíce lidí.

Kromě možných použití ve zdravotnictví je cílem certifikátu jedno: usnadnit bezpečný volný pohyb evropských občanů po celé Unii, nikoli omezit práva na cestování. To na tiskové konferenci prohlásila předsedkyně EK Ursula von der Leyenová.

Na digitální certifikáty netrpělivě čekají mnohé evropské země, jejichž rozpočty spoléhají na cestovní ruch a doufají tak v letní rozvolnění opatření.

Evropská komise podle webu POLITICO navrhla, aby každá země EU, která očkovaným lidem umožní přeskočit cestovní omezení spojená s pandemií – jako je testování nebo izolace – bude muset přijmout osvědčení o očkování z jiných zemí „za stejných podmínek“.

Po zavedení digitálního pasu volají zvláště jihoevropské země, které se těší na letní návrat turistů. Certifikát umožní cesty do zahraničí nejen lidem očkovaným, ale i testovaným, či těm, kteří mají v krvi protilátky.

Všichni občané EU a jejich rodinní příslušníci i občané třetích zemí, kteří v členských státech pobývají, by měli digitální pas získat bezplatně, stojí na webu EK.

Podle návrhu dokumentu, o němž informovala agentura Reuters, však jakýkoli budoucí certifikát nesmí obsahovat informace, které by držitele „očkovacího pasu“ jakkoliv diskriminovaly. V dokumentu by tak nemělo být uvedeno, zda byli lidé testováni nebo se z nemoci již zotavili.

Taková představa se líbí i ministru zahraničních věcí Tomáši Petříčkovi (ČSSD). „Návrh obsahuje řadu věcí, které jsme prosazovali a považovali jsme je za klíčové. Například, že různá kritéria by měla mít stejnou váhu, aby nebyla žádná diskriminace,“ řekl na tiskovém briefingu během návštěvy Chorvatska Petříček.

Evropa v rychlosti očkování populace zaostává za Spojenými státy a Británií, dodávky dávek se zpozdily a některé země se obávají o bezpečnost vakcíny společnosti AstraZeneca. Podle posledního výpočtu agentury AFP dostalo obě dávky očkovací látky pouze 3,5 procenta evropské populace.

Nově představený systém, který má Evropanům umožnit volné cestování, je navíc jen dočasným řešením. „Systém bude zrušen, jakmile Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásí konec mezinárodní zdravotní pohotovosti,“ uvedl eurokomisař pro spravedlnost Didier Reynders, který nový návrh EK společně s předsedkyní prezentoval.

„Je to jen dočasné řešení, až bude WHO konstatovat, že pandemie skončila, skončí i covid pas,“ potvrdil Reyndersova slova Petříček. Jde podle něj o krok kupředu.

Členské státy si určí, jakou vakcínu si uznají

Evropská komise bude úzce spolupracovat se zeměmi EU, aby bylo možné rychle a bezpečně ověřit pravost certifikátů kdekoli v EU a umožnit jejich vzájemné uznávání ve všech členských zemích. Přestože se primárně budou počítat jen vakcíny schválené Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA), von der Leyenová zdůraznila, že země budou moci dodatečně rozhodovat o tom, které vakcíny v rámci pasu uznají.

„Zatím se nevede debata, jak by ČR uznávala vakcíny. Osobně bych upřednostnil uznávaní vakcín od EMY,“ řekl Petříček.

„Nyní, když počet očkovaných lidí v Evropě roste, musíme mít perspektivu návratu k základnímu právu na volný pohyb a cestování po Evropě,“ uvedl europoslanec Manfred Weber s tím, že osvědčení o očkování je podle něj dobrý nápad. Dodal, že návrh by měl být přijat co možná nejdříve.

Plány EK na tiskovém briefingu zpropagoval také místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič: „Je to krok k otevření evropské ekonomiky. Ale také reakce na napjatou atmosféru, která v EU panuje,“ řekl slovenský eurokomisař.

„Plán komise je velmi ambiciózní a některé velmi obtížné otázky bude ještě nutné vyřešit,“ cituje web Politico vysokého diplomata EU. Některé členské státy se obávají, že cesta ke schválení digitálního „očkovacího pasu“ bude ještě dlouhá. Do léta přitom zbývají jen tři měsíce.

„EU vakcíny vyváží, aby podpořila globální spolupráci. Ale otevřené silnice vedou oběma směry, uvedla dále von der Leyenová, čímž zřejmě narážela na fakt, že EU vyváží vakcíny do zemí, které samy očkovací látky nevyvážejí či již naočkovaly výrazně více obyvatel, jako např. USA nebo Velká Británie.

Evropská unie má možnost zakázat vývoz vakcín proti covidu-19 od firem, které nedodrží své závazky dodávek pro unijní země, až do června. Evropská komise platnost systému prodloužila minulý týden.

Komise spolupracuje s WHO na zajištění toho, aby osvědčení vydaná v EU mohla být uznávána i jinde ve světě. Je rovněž v kontaktu s ICAO, mezinárodní organizací zastupující leteckou dopravu.

Aby certifikát, který má existovat v digitální i papírové podobě, lidé mohli začít používat před letní turistickou sezónou, musí jej schválit členské země a Evropský parlament. Obě varianty budou obsahovat QR kód, v jehož rámci budou dohledatelné nezbytné informace i digitální podpis, který zabrání padělání certifikátu.

Reklama

Související témata:

Doporučované