Hlavní obsah

Chcete mě? Hypotéky dopadly jako zvířata z televizního pořadu

V září proteklo v hypotékách o více jak čtvrtinu méně peněz než loni.Video: Jan Marek

 

Reklama

Prudký pokles hypotéčních sazeb odhaluje jednu z příčin realitní krize v Česku.

Článek

Hypotéky v Česku dopadly jako zvířata v někdejším pořadu Marty Kubišové a Zdeňka Srstky. Chcete mě? se teď ptají klientů hypotéční banky a většinou dost marně.

Nejnovější vydání Hypoindexu, tedy nejrespektovanějšího „počítadla“ v oboru, ukazuje, že sazby padly na 2,47 procenta. To ještě zdaleka není minimum jako v prosinci 2016, kdy se hypotéky nabízely s průměrným úročením ve výši 1,77 procenta, ale s tímto údajem může chlácholení bank skončit.

Všechno ostatní jsou pro ně špatné zprávy.

Jsme v situaci, kdy banky mají extrémně mnoho peněz a nevědí co s nimi:

Rozhovor s ekonomem BHS Štěpánem Křečkem o hypotečním trhu.Video: Seznam Zprávy

Sazby padají už osmý měsíc v řadě, a přesto se klienti pro nové smlouvy o půjčení peněz na pořízení bytu nijak nehrnou. Nový Hypoindex přináší čísla za září, což je vždy měsíc, kdy se po prázdninách pár nových zájemců o hypotéku najde. I tentokrát se to stalo: přišlo jich o 206 (!) více než v srpnu.

Jenže banky zajímá víc než počet klientů objem peněz, které jim půjčí. V září se dostal na 15 miliard korun, což je oproti roku 2018 o šest miliard (!) méně. Větší propad ještě tuzemský hypoteční trh nezažil.

Jak podotkl expert České bankovní asociace na hypotéky Vladimír Staňura, to už je „významná změna a trend“.

Jak ČNB reguluje hypotéky

Duben 2017

Většina nově poskytnutých hypoték nesmí přesáhnout 80 % hodnoty pořizované nemovitosti a jen šestina nových hypoték může být do 90 procent této hodnoty.

Říjen 2018

Měsíční splátka nemá přesáhnout 45 procent čistého měsíčního příjmu žadatele. Celkové zadlužení pak nesmí přesáhnout devítinásobek čistého ročního příjmu. Hypotéka se až na výjimky poskytuje nejvýše na 80 procent hodnoty nemovitosti.

Co teď mohou banky dělat? Základní možnost je bolestivá: ještě víc sáhnout do svých marží a v boji o klienty, který teď zuří víc než kdy jindy, nabízet ještě levnější půjčku. To se jistě bude dít, už proto, že centrální banka hypotečním ústavům nepomůže. Také proto lze čekat v dalších měsících spíš pokles sazeb než jejich růst. V Evropě se sazby hypotečních úvěrů pohybují kolem jednoho procenta, připomíná Staňura.

A pak je tu druhý záchranný kruh, který by ale bankám museli hodit politici a vedení měst: skutečně upravit pravidla pro bytovou výstavbu tak, aby se rozhýbala ještě víc než v posledním čtvrtletí. Uvolnit zablokované povolovací procesy nových staveb, popsal developer Evžen Korec z Ekospolu.

„Jsme v atypické situaci, v Evropě v prostředí extrémně nízkým úrokových sazeb a v České republice v situaci, kdy banky mají extrémně mnoho volných peněz a nevědí, co s nimi,“ popsal ekonom BHS Štěpán Křeček v rozhovoru pro Seznam. Bankéři podle něj mají prostor, aby sazby tlačili níž a níž – na druhou stranu lidé nemají možnost si nemovitosti koupit, protože jsou předražené a staví se jich málo. „Ubývá lidí, kteří mají možnost si nemovitost koupit.“

Reklama

Doporučované