Hlavní obsah

Jak se dostat na zápas českých fotbalistů o postup? Tohle musíte vědět

Foto: Profimedia.cz

Nejlepší střelec Česka Patrik Schick ve společnosti Vladimíra Daridy a Jakuba Jankta.

Reklama

aktualizováno •

Osmifinále evropského fotbalového šampionátu začíná v sobotu zápasem Velšanů s Dánskem, v neděli od 18 hodin rozehrají své utkání v Budapešti i Češi. Přemýšlíte, zda na utkání s Nizozemskem vyrazit? Tady je pár dobrých rad.

Článek

Národní tým pod vedením kapitána Vladimíra Daridy se v nedělním osmifinále potká s Nizozemskem. Stadion Ference Puskáse v Budapešti, který zápas hostí, se na Euru stal výjimečným nejen kvůli působení maďarského týmu, ale i kvůli možnosti vyprodat všechny vstupenky. A taky kvůli nenošení ochranných pomůcek.

Na fandění oblíbenému týmu přímo na stadionu čekali fanoušci více než rok. I proto je pochopitelné, že když se možnost vidět národní mužstvo naživo přiblížila na vzdálenost jednoho vlakového spoje, touha do budapešťské arény v neděli proniknout není zrovna malá.

Jak fandit co nejbezpečněji? Co všechno musejí fanoušci dodržet? Prošli jsme si veškerá doporučení a pravidla odjezdu i příjezdu ze zahraničí i regule ohledně vstupu na stadion.

Tipovací soutěž o auto a dresy

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Speciální fanzóna. Soutěž o skvělé ceny. Tipujte ZDE výsledky zápasů Eura 2021.

  • Získejte zadarmo dres národního týmu.
  • Můžete na týden vyhrát nový Hyundai Tucson.
  • A navíc: všechny díly série Jedeme na Euro.

Náramek covid-19

První položkou na checklistu by měl být „zelený pas,“ tedy certifikát, který je k dispozici na ocko.uzis.cz. Je možné ho vygenerovat po každém, i antigenním, testování, při očkování a při překonaní covidu. Na každý typ certifikátu se však vztahuje určité časové omezení.

pohledu vstupu do Maďarska je nejjistější nechat se otestovat do pátečního odpoledne PCR metodou. Tu má každý občan k dispozici dvakrát do měsíce zdarma a výsledek přijde v sms zprávě nebo mailem do 48 hodin, většinou však do 24 a podle vytíženosti laboratoře i dřív. Platnost certifikátu o negativním PCR testu je 7 dní, při antigenním testování jenom 72 hodin.

Společně se zprávou o výsledku testování přijde i oznámení o možnosti stáhnout si certifikátu z webu Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

pohledu vstupu na stadion je však potřebné mít PCR test, jehož výsledek není starší než 72 hodin. Ten si můžete nechat udělat i v autobusech, které jsou přistavené přímo před stadionem, na výsledek je však potřeba čekat 24 hodin.

Na stadion Ference Puskáse je možné přijet i při prokázaní plného očkování, které však musí být v angličtině. Po druhé dávce očkování, nebo první při jednodávkové vakcíně Janssen, tedy stačí jenom vytisknout certifikát z očkovacího portálu, žádné testování není nutné. Naopak, neočkovaní nebo ti s certifikátem o překonání covidu-19 se musejí prokazovat negativním testem.

Foto: UEFA

Informační mapa stadionu v Budapešti.

Do útrob stadionu na jakýkoli zápas pouští fanoušky jenom s „náramkem“ covid-19 na ruce. Ten je třeba si vyzvednout před zápasem. Vedle stadionu Ference Puskáse je menší multifunkční hala Papp László Sportarena, kde je i výdejní místo náramků.

Na místo konání zápasu je možné dopravit se hned několika způsoby – stejnojmenná zastávka metra v bezprostřední blízkosti stadionu, nedaleko je také vlakové nádraží Keleti. Parkovat je rovněž možné nedaleko stadionu, místa jsou však omezena.

„Prosíme, noste respirátory“

Při všech zápasech evropského šampionátu je potřebné dodržovat několik základních pravidel.

Při návštěvě jakéhokoliv zápasu šampionátu EURO 2020 je potřebné:

  • dodržovat vzdálenost minimálně 1,5m od ostatních fanoušků,
  • nosit respirátor nebo roušku,
  • přijet na stadion ve vymezeném časovém slotu třiceti minut, který je uvedený na lístku,
  • sedět jen na svém místě,
  • mýt a dezinfikovat ruce pravidelně,
  • netřást rukama, neobjímat se nebo jinak fyzicky interagovat s ostatními fanoušky,
  • zůstat na místě i přes poločas, pohybovat se po stadionu jen v potřebných případech,
  • následovat značky rozmístěné po stadionu,
  • nepřijet na stadion, pokud se necítíme dobře.

Během tří zápasů, které se už na budapešťském stadionu odehrály, jsme měli možnost vidět, že minimálně první dvě pravidla se nedodržují. Při vyprodaném stadionu není dost dobře možné udržovat potřebnou vzdálenost a respirátory jsou jenom doporučené, nikoli povinné.

O tom, jak Viktor Orbán vyjednal speciální podmínky pro zápasy evropského šampionáte na „svém“ stadionu, jsme již psali.

Nicméně, roušky nebo respirátory jsou povinné ve veřejné dopravě a pořadatelská UEFA vyzývá k nošení ochranných pomůcek na zápasech. Ve svých pravidlech má dokonce v bodě 6 přímo uvedenou povinnost nošení roušek nebo respirátorů.

Prodej lístků před stadionem odsuzujeme

Ke vstupu na prestižní zápas je samozřejmě zapotřebí ještě jedna drobnost. Lístek… Na vstupence je uvedeno také třicetiminutové okno, během něhož by se fanoušek měl dostavit ke stadionu, aby celý proces vstupu proběhl optimálně a bezpečně.

Jak se však k lístku dostat? Vstupenky prodává UEFA od čtvrtečního poledne na svém portálu. Na zakoupení vstupenky je možné získat přednost, která se ale vztahuje jenom na členy fanklubu české reprezentace. Ti se prokazují speciálním kódem, který mohli získat zápisem na čekací listinu. Tahle možnost je aktuálně již pozastavena kvůli enormnímu zájmu.

„Na jeden kód mohou fandové nakoupit až čtyři lístky. Samozřejmě, existuje možnost zakoupit vstupenku i bez kódu od fanklubu v rámci tzv. general sales, tedy prodeje pro veřejnost“ upřesnil Seznam Zprávám mluvčí FAČR Michal Jurman.

Pro širokou veřejnost se prodej spouští pátek v poledne. Ceny lístků se pohybují od 50 do 185 eur. Vstupenky budou k dispozici jenom v oficiální oranžové aplikaci UEFA EURO 2020 Mobile Tickets, kterou je třeba mít po celou dobu zápasu v mobilu. Aplikace je k dispozici pro telefony s Androidem i pro iPhone.

Kolik přesně vstupenek bude k dispozici pro české fanoušky, nelze přesně říct, protože exkluzivním prodejcem lístků je UEFA. „Každopádně UEFA má povinnost poskytnou pro české fanoušky minimálně 5 procent z kapacity stadionu,“ upřesnil mluvčí české fotbalové asociace.

Při kapacitě 61 tisíc je to minimálně 3050 diváků.

Jezdit na osmifinále bez zakoupeného lístku se však nedoporučuje, nicméně možnost nelegálního prodeje lístků před stadionem není možné vyloučit.

„Samozřejmě, pokud člen fanklubu nebude moci na poslední chvíli využít zakoupených vstupenek přes speciální kód, je zde možnost, že tyto lístky bude moci prodat dále. FAČR věří, že v tomto případě se nebude chtít nikdo na dalším prodeji obohatit, případné podobné jednání předem odsuzujeme,“ říká Jurman.

Na stadion si není možné přinést vlastní nápoje nebo jídlo, povoleno je také jenom jedno příruční zavazadlo o velkosti A4. Na místě je možné zakoupit alkoholické i nealkoholické nápoje, jídlo i fanouškovský artikl.

Po návratu z Maďarska fanoušky nečekají žádná omezení či povinnosti, jelikož je země v zelené barvě covid semaforu Česka.

Reklama

Doporučované