Hlavní obsah

Chcete se stát Batmanem nebo Supermanem? Cosplay dokáže hrdinům vdechnout život

Fenomén cosplay. Podívejte se, jak cosplayeři své postavy vytvářejí. Video: Barbora Marková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Fenomén, který se pomalu začíná rozvíjet i v Česku. To je cosplay. Slovo složené z výrazů „costume“ a „play“, tedy „kostým” a „hra”. Anglický výraz označuje, že fanoušek napodobuje svou oblíbenou postavu do posledního detailu – kostýmem, líčením, charakterem, vystupováním.

Článek

„Pro mě je to takový koníček, zábava. Je to něco, v čem se můžu vyjádřit jak výtvarně, tak i herecky,“ říká Marie Pechová, která se koníčku cosplay se svým přítelem Štěpánem Marešem věnuje několik let. „Jde o to, kolik tomu člověk chce dát. Jde o to, jestli se tomu chce věnovat nějak na výši, aby to bylo profesionální, aby si tím mohl časem vydělávat, aby měl sponzory, anebo jestli to dělá jen čas od času na víkendy jako zábavu,“ doplňuje cosplayer.

Vytváření cosplay postavy nezahrnuje pouze napodobování jejího účesu, líčení a obvyklého oblečení, ale často se jedná také o chování, zvyky nebo třeba používání jejích oblíbených slov či hlášek.

„Mě strašně baví právě vymýšlet ty scénky s charaktery, a potom je předvádět a bavit diváky. Anebo je klidně i rozbrečet a prostě se tak vybít. Není to jen o tom, mít na sobě kostým tak, jak to má každý na maškarní. Ale postavě dát i život, zahrát tu postavu,“ říká cosplayerka.

Kromě hereckých dovedností cosplay vyžaduje obrovské množství času a přípravy. Vymyslet, nachystat a vytvořit masku trvá někdy i přes rok. A tomu potom odpovídá i cena kostýmů, která mnohdy šplhá i do závratných sum. „Dost záleží na postavě, kterou si člověk vybere. Jsou postavy, za které dáte deset až dvacet tisíc,“ vypočítává Marie.

Ač se cosplay může zdát jako dětinská zábava, nedá se jen tak lehce zaškatulkovat, a to ani věkovou hranicí. Rozhodně ale pobaví a zaujme.

Zajímá vás, jak vytváření cosplay postavy vypadá? Podívejte se na úvodní video.

Celý pořad Slavní sledujte každý všední den premiérově od 10:30 a v repríze od 18:45 na celoplošné Televizi Seznam.

Reklama

Související témata:

Doporučované