Hlavní obsah

Záznam debaty vědců: Seriózní fakta, jak si vedeme v pandemii

Záznam konference „Pandemie: Fakta a nejbližší výhled“.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Diskuze respektovaných vědců v rámci Neuron online clubu se poprvé otevřela veřejnosti. Živě vám ji přinesly také Seznam Zprávy.

Článek

Debaty se zúčastnil lékař Ladislav Machala, epidemiologové Rastislav Maďar a Petr Smejkal, matematik Jakub Steiner, který na poslední chvíli zastoupil svého kolegu z CERGE-EI Jana Kulveita, nebo ekonomka Julie Chytilová. Diskuzí provedl biochemik Jan Konvalinka a parazitolog Julius Lukeš.

Odborníci se rozhodli svou debatu zpřístupnit každému z jasného důvodu - lidé se potřebují zorientovat v rozporuplném klubku informací a seznámit se s reálným odhadem krátkodobého vývoje.

„Cítíme, že více než kdy jindy potřebujeme znát postřehy a názory špičkových vědců, kteří nám pomohou se zorientovat v současné situaci a připravit se na nejbližší dny. Proto jsme se rozhodli poprvé Neuron club otevřít veřejnosti. Zaměříme se na krátkodobý výhled, možnosti vakcinace a dopady na duševní zdraví,“ vysvětluje Monika Vondráková, spoluzakladatelka a ředitelka NF Neuron.

Exkluzivní diskuzi s názvem Pandemie: Fakta a nejbližší výhled si pusťte ve videu nahoře.

Debatu zahájili lékaři Ladislav Machala a Petr Smejkal, kteří popsali aktuální situaci a přiblížili zdravotní rizika spojená s virem SARS-CoV-2.

Cenný pohled se zaměřením na perspektivu vakcín poskytl profesor Neil Stahl, spoluzakladatel firmy Regeneron, která vyvinula koktejl protilátek REGN-COV2. Na téma naváže epidemiolog Rastislav Maďar.

Foto: Neuron, SZ

Účastníci vědecké konference.

Důležitou oblastí je psychika, která od jara prochází těžkou zkouškou. Julie Chytilová z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy zanalyzuje výsledky studie o duševním zdraví včetně toho, na jakou část obyvatel pandemie dopadá nejvíc, co lze očekávat a jak postupovat.

Debatu budou moderovat biochemik Jan Konvalinka a parazitolog Julius Lukeš, kteří se pak na hosty obrátí s doplňujícími dotazy.

„Po vzoru Německa, kde se vláda ve svých rozhodnutích a vyjádřeních opírá o Institut Roberta Kocha, chceme lidem srozumitelně přiblížit současnou situaci. NF Neuron spolupracuje s těmi nejlepšími vědci, a tak věříme, že se nám to podaří,“ uzavírá Monika Vondráková.

O DEBATUJÍCÍCH:

Lékař Ladislav Machala

Prof. MUDr. Ladislav Machala, Ph.D., vystudoval na Univerzitě Karlově medicínu. Pracuje v AIDS centru Nemocnice Na Bulovce, na 3. lékařské fakultě UK přednáší obor infekčních nemocí.

Epidemiologové Petr Smejkal a Rastislav Maďar

MUDr. Petr Smejkal, as. se věnuje dlouhodobě interně a infekční medicíně, momentálně pracuje v pražském IKEMu jako hlavní epidemiolog a od roku 2008 také na malý úvazek v USA na pobřeží Maine v Maine Coast Memorial Hospital.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., MBA, FRCPS je slovenský epidemiolog, odborník na cestovní medicínu, děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity a vedoucí jejího Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví.

Ekonomka Julie Chytilová

Doc. PhDr. Julie Chytilová Ph.D. získala v roce 2011 Cenu Neuron pro vědce do 40 let. Stojí za výzkumem zabývajícím se souvislostmi duševního zdraví. Působí na Institutu ekonomických studií UK a CERGE-EI.

O Nadačním fondu Neuron

Hlavním posláním Nadačního fondu Neuron je zvyšovat prestiž vědců v České republice. Každoročně proto uděluje těm nejlepším Ceny Neuron včetně osobní prémie. Od doby svého fungování v roce 2010 podpořil ze zdrojů svých mecenášů českou vědu částkou přes 100 milionů Kč. Fond se věnuje také popularizaci vědy a propojování vědy a byznysu. Je financován výhradně ze soukromých příspěvků mecenášů – osobností soukromého sektoru, které považují podporu vědy za důležitý aspekt pro prosperitu celé naší společnosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované