Hlavní obsah

Chcete hrát na Australian Open? Očkujte se, vzkázal tenistům šéf turnaje

Foto: Profimedia.cz

Srbský tenista Novak Djokovic.

Reklama

Na tenisovém turnaji Australian Open, který se koná v australském Melbourne, budou muset být proti onemocnění covid-19 očkovaní všichni hráči, zaměstnanci i diváci.

Článek

Šéf turnaje Craig Tiley v sobotu potvrdil, že všichni hráči, kteří se zúčastní turnaje Australian Open, musí podstoupit očkováni proti covidu-19. Melbourne, kde se lednový grandslam koná, strávilo během pandemie více než 260 dní v uzávěře a vláda státu Victoria dala jasně najevo, že pro neočkované hráče nebudou žádné úlevy.

„Okamžitě jsme to sdělili hráčům. Je to jediný směr, kterým se můžeme vydat, abychom zajistili bezpečnost všech. Všichni tomu rozumí. I zaměstnanci Australian Open musí být očkováni. Ve státě, kde je plně očkováno více než 90 procent populace, je to správná věc,“ dodal podle CNN Tiley v době, kdy v Melbourne začíná příprava na první grandslam příští sezony.

Djokovič: Očkování je soukromá věc

Tiley uvedl, že hráči vědí, že se musí nechat očkovat, aby mohli v Melbourne Parku nastoupit. To podle AFP zvyšuje tlak na momentální světovou jedničku Novaka Djokoviče, který dosud odmítl prozradit, zda byl očkován. Srbský tenista, který by v případě účasti v Melbourne usiloval o rekordní 21. grandslamový titul ve dvouhře, to podle Tileyho považuje za svou soukromou záležitost.

„Rádi bychom tu Novaka viděli. Ví, že se musí nechat očkovat, aby tu mohl hrát. Očekáváme, že Novak přijede. Dobrou zprávou je, že většina tenistů, jak na straně mužů, tak na straně žen, je plně očkovaná,“ dodal.

„Člověk by měl mít svobodu volby a rozhodnout se, co chce dělat. V tomto konkrétním případě o tom, co si chcete dát do těla,“ prohlásil podle webu Sky Sports Djokovič tento týden. V roce 2020 skončila jeho charitativní akce v Bělehradě fiaskem. Řada špičkových hráčů, včetně Djokoviče, se tam koronavirem nakazila.

Minulý měsíc byl hráčkám Ženské tenisové asociace (WTA) rozeslán dopis, ve kterém se uvádí, že neočkované tenistky sice mohou hrát, ale čeká je dvoutýdenní karanténa a pravidelné testování.

V Melbourne také nebudou nastaveny limity co se týče počtu diváků, kteří se mohou turnaje zúčastnit. Rovněž ovšem budou muset být proti covidu-19 očkovaní. Začátkem tohoto týdne totiž ve státě Victoria zmírnili omezení, která byla zavedena v souvislosti s pandemií onemocnění covid-19.

Loňského Australian Open se diváci mohli zúčastnit jen v omezeném počtu. V průběhu turnaje také úřady vyhlásily pětidenní uzávěru. V rámci akce muselo rovněž 1000 zahraničních účastníků po příletu do Austrálie absolvovat 14denní karanténu.

Reklama

Související témata:

Doporučované