Hlavní obsah

Chcete učit? V Kalifornii jen s očkováním či pravidelným testováním

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Kalifornie bude po všech zaměstnancích škol vyžadovat, aby byli očkováni proti koronaviru nebo se alespoň podrobovali pravidelnému testování. Jde o první americký stát, který toto pravidlo zavede.

Článek

Podle celokalifornského nařízení by se měli nechat naočkovat pedagogové na základních i středních školách i učitelé ve školkách. Místním úřadům mezitím působí obavy rozmach koronavirové nákazy poháněný nakažlivější mutací delta.

Kalifornský guvernér Gavin Newsom ve středu uvedl, že prudce se šířící varianta delta zapříčinila, že plány na podzimní otevření škol dostávají trhlinu. Údaje podle něj ale ukazují bezpečnost a účinnost vakcín, na což se podle něj Kalifornie nyní musí zaměřit.

„Myslíme si, že je to správná věc a udržitelný způsob, jak udržet naše školy otevřené. Je správné, abychom udrželi náš nejcennější zdroj, naše děti, zdravé a v bezpečí,“ řekl Newsom novinářům o nápadu, aby učitelé a zaměstnanci škol byli očkováni proti koronaviru.

Podle Newsoma je v Kalifornii očkována naprostá většina učitelů již teď, v celé zemi je to podle webu Washington Post asi 90 procent. Uvedl však, že je nutné očkovat i pomocný školní personál. Nová pravidla se vztahují nejen na učitele, ale i na pomocné pracovníky, tedy řidiče autobusů, školníky a všechny ostatní zaměstnance škol.

Demokratický guvernér Kalifornie Gavin Newsom nové opatření oznámil při středeční návštěvě školy u San Franciska. V mnoha kalifornských školách se již děti po prázdninách vrátily do lavic, zatímco dalším skončí letní prázdniny v nadcházejících týdnech.

Zpočátku kalifornští představitelé zdůrazňovali, že k očkování pouze vyzývají, píše web The New York Times (NYT). Koncem minulého měsíce guvernér ale oznámil, že by se pracovníci ve zdravotnictví i zaměstnanci státní správy měli nechat očkovat, jinak budou muset alespoň jednou týdně podstoupit test.

Ve čtvrtek tento požadavek stát pro mnohé ještě zpřísnil, z velké části úřady pro více než dva miliony zdravotnických pracovníků ve státě zrušily možnosti testování zdarma.

Šéfka Americké federace učitelů Randi Weingartenová o víkendu vyjádřila povinnému očkování pedagogů proti covidu-19 podporu a prohlásila, že bude naléhat, aby federace svůj postoj proti povinnému očkování přehodnotila.

„Vakcinace ve školách není nic nového. A myslím si, že z osobního hlediska bychom měli s našimi zaměstnavateli spolupracovat, ne jim oponovat, pokud jde o povinné očkování,“ řekla paní Weingartenová v pořadu televize NBC Meet the Press.

V úterý okres Columbia oznámil, že se budou muset týdně nechat testovat na přítomnost koronaviru všichni zaměstnanci města, kteří nejsou očkováni. Pravidlo se tam tak bude týkat i učitelů, Kalifornie je však prvním státem, který očkování vyžaduje konkrétně od zaměstnanců škol.

Americký stát také vyžaduje, aby studenti a zaměstnanci nosili ve školách roušky. V případě potřeby by Newson v budoucnu zvážil i povinnost očkování studentů. „Věříme, že toto je první smysluplný krok,“ řekl.

Školy v Kalifornii zůstaly zavřené déle než v jiných státech, z velké části kvůli kruté vlně koronaviru v zimě. Bylo tomu tak i kvůli zdlouhavému vyjednávání s učitelskými odbory, které požadovaly rozsáhlá bezpečnostní opatření.

V Kalifornii je podle databáze NYT nejméně jednou dávkou vakcíny proti covidu-19 naočkováno 80 procent dospělých a 65 procent dospělých obdrželo obě dávky vakcíny.

Reklama

Doporučované