Hlavní obsah

„Chci vrátit Česko na špičku Evropy“. Prioritou jsou pro Havlíčka jádro i drahá mobilní data

Budoucí ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček v rozhovoru pro Televizi Seznam.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nominant na ministra průmyslu a obchodu Karel Havlíček mezi hlavní cíle svého resortu zařadil zlevnění mobilních dat, podporu podnikání nebo vyjasnění pozic jednotlivých ministerstev v záležitostech exportu. Za absolutní prioritu označil dostavbu jaderných bloků.

Článek

Z rozhovoru Karla Havlíčka pro Seznam Zprávy jsou znát dvě věci: že do čela resortu průmyslu a obchodu míří jako zástupce podnikatelů (předseda Asociace malých a středních podniků) a že v poslední době trávil hodně času s Andrejem Babišem.

Například hned u otázky, proč nominaci na post přijal. „Je to ministerstvo, které je naprosto klíčové při hájení zájmů českých podnikatelů,“ říká. Hned ale dodává další důvod: ze své další současné funkce místopředsedy Rady pro výzkum, vývoj a inovace cítí odpovědnost za to, aby byly započaté inovační strategie dotaženy.

„Nebojím se výzev a jsem připraven udělat absolutní maximum pro to, aby se Česká republika vrátila tam, kam patří, na špičku Evropy. Nejenom v oblasti průmyslu, ale celkově co se týče prosperity,“ volí Havlíček rétoriku, která je podobná výrokům Babiše z posledního sjezdu hnutí ANO.

Nutno podotknout, že vliv je vzájemný. Havlíček je označován za člověka, který skrze názornou argumentaci a „živé příklady“ dovedl Babiše přesvědčit, že inovace a věda mají smysl a nejsou pouze „černou dírou na peníze“, jak premiér často tvrdil.

Ze současných priorit resortu vypichuje hlavně dvě věci. Tou první je vyřešení dostavby jaderných bloků. Právě na to klade i premiér velký důraz. „Okamžitě musíme s vládním zmocněncem pro jádro domlouvat všechny kroky k tomu, aby se mohly začít budovat další bloky,“ říká Havlíček.

Jako další z velkých cílů jmenuje oblast telekomunikací, konkrétně drahých mobilních dat. Neobratné výroky v této problematice v poslední době napomohly k odvolání jak Havlíčkovy předchůdkyně Marty Novákové, tak předtím i Jana Mládka. „Nemůžeme ani na minutu připustit, abychom byli jednou z nejdražších zemí, co se týče mobilních dat,“ říká.

Ke zlevnění povede podle něj kombinace několika kroků. Prvním je již schvalovaný legislativní balíček, který má usnadnit přechod mezi operátory. Druhým možnost regulace velkoobchodních cen a třetím příchod čtvrtého operátora.

Z dalších oblastí vyjmenovává podporu podnikání, s ní spojenou digitalizaci byrokratického aparátu nebo vyřešení exportních strategií. „Musí se jasně vydefinovat exportní politka, zejména za co odpovídá resort průmyslu a za co resort zahraničních věcí. Musí se vyřešit klíčové exportní agentury CzechTrade a CzechInvest,“ dodává.

Reklama

Doporučované