Hlavní obsah

„Chci mluvit s policií,” vzkázal Babiš ml. před návštěvou otce v Ženevě. Od té doby mlčí

Reportáž Rádia Svobodná Evropa navázala na Zvláštní vyšetřování o případu Andreje Babiše mladšího.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Přesně před měsícem – po zveřejnění Zvláštního vyšetřování v Televizi Seznam – spustila policie nové prověřování okolností údajného únosu syna českého premiéra Andreje Babiše. Co se za tu dobu stalo s mužem, který před měsícem svou výpovědí odpálil třaskavou směs?

Článek

Premiéra a předsedu ANO Andreje Babiše během posledního měsíce doběhly různé kauzy z minulosti i současnosti. A všechny vyvřely na povrch.

Nejenže Evropská komise začala jednat o zastavení dotací pro Agrofert kvůli Babišově střetu zájmů a Evropský soud pro lidská práva odmítl jeho stížnost kvůli evidenci v registru agentů StB. Všichni teď také řeší situaci v jeho rodině, kterou sám před dvěma lety zatáhl do dotační kauzy Čapí hnízdo.

Po třiceti dnech od začátku vyšetřování však žalobci nabízí jen obecný komentář.

„Ve věci probíhá přípravné řízení, to je neveřejná část trestního řízení, nelze tedy podávat informace o jednotlivých úkonech trestního řízení, potažmo není namístě specifikovat jednotlivá zjištění policejního orgánu,“ uvedl mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Opuštěný junior v „Mordoru“

Podle informací Seznamu se policie zaměřuje i na prověřování detailů, proč syn premiéra nemohl letos v lednu odjet z východní Ukrajiny. Tam jej dovezl Babišem najatý „pečovatel“, Rus Petr Protopopov.

Babiš mladší se totiž 5. ledna ozval mailem české policii, v němž napsal, že je proti své vůli držen na východě Ukrajiny. Tou dobou jej tam opustil Petr Protopopov, který odjel zpátky do Prahy. Nechal ho v bytě nové přítelkyně, s níž ho předtím sám seznámil na Krymu.

„Syn byl s přítelkyní v Krivoj Rogu a Protopopov se vrátil do Prahy. Synovi se tam asi přestalo líbit, chtěl okamžitě pryč, což nebylo možné z nějakých důvodů, a na to konto napsal e-mail, že byl unesen,“ líčil premiér Babiš tuto epizodu v rozhovoru pro televizi Nova. O jaké „důvody“ konkrétně šlo, už ale neuvedl.

Podívejte se na díl Zvláštního vyšetřování se svědectvím Andreje Babiše mladšího

Průlomové svědectví Andreje Babiše mladšího. Video: Seznam Zprávy, Vít Klusák, Filip Remunda

Vyšetřovatelé zatím odmítají říct, co v této věci zjistili – právě s ohledem na probíhající vyšetřování.

„Uvedenou věc nekomentuji, neboť je ve fázi přípravného řízení. Nelze sdělit, jaké úkony byly a budou prováděny,“ uvedl šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek.

„Uděláme vše pro to, abys byl zavřenej“

Co tedy o policejním vyšetřování víme? Začalo přesně 13. listopadu, den po zveřejnění reportáže Seznamu. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ten den vydal pokyn prověřit mimořádně závažné podezření ze zavlečení premiérova syna do ciziny.

Žalobci i policie vyšli z tvrzení Andreje Babiše mladšího z rozhovoru s reportéry, kteří jej po mnohaměsíčním pátrání našli v bytě jeho matky v Ženevě.

„Otec chtěl, abych zmizel. Kvůli stíhání Čapího hnízda,“ řekl Andrej Babiš mladší, vedle svého otce a dalších rodinných příslušníků rovněž trestně stíhaná osoba v tomto dotačním případu. Babiš mladší v rozhovoru popsal roli nejen otce, ale i manželů Protopopových: psychiatričky Dity a jejího manžela, jinak řidiče Agrofertu Petra Protopopova.

„Já mám strach z toho člověka, z toho pana Protopopova. Jeho manželka je psychiatrička. Oni měli velkou důvěru a oni ji zneužili… On mi řekl na Ukrajině: Já i tvůj otec uděláme všechno pro to, abys byl zavřenej.“

Slova o nedobrovolném pobytu na Krymu a na Ukrajině v doprovodu řidiče Agrofertu Protopopova, jak zazněla ve Zvláštním vyšetřování, rozjela okamžité vyšetřování. Policie vyslechla autory reportáže, stejně tak premiéra Babiše i „pečovatele“ jeho syna.

Petr Protopopov.

Babiš jel synovi „pomoci“, syn se odmlčel

S Andrejem Babišem mladším však policie podle mluvčího žalobců Cimbaly kontakt dodnes nenavázala. Je to o to zvláštnější, že tři dny po vypuknutí skandálu po odvysílání Zvláštního vyšetřování se „junior“ sám ozval mailem autorům reportáže a ohradil se proti výrokům svého otce.

„Čtu v novinách, že můj otec řekl, že musím být pod ‚neustálým dozorem‘ vzhledem k mé pseudonemoci, které se říká schizofrenie. Tím překročil červenou čáru, protože to je lež a sahá to a dotýká se to mé osobní svobody. Nejsem vůbec pod ‚dozorem‘ ve Švýcarsku, ale volný. Četl jsem také, že policie znovu otevřela můj případ ‚únosu‘. Jestli je člověk opravdu unesený, nebo ne, je jedna záležitost, ale to, že můj pečovatel řekne: ‚Já a tvůj otec uděláme všechno, abys byl zavřený (v psychiatrické léčebně)‘, je druhá. Přeji si být telefonicky v kontaktu s Policií ČR vyšetřující můj případ z Ukrajiny a Ruska. Možná mi to za ten trik se skrytou kamerou vybavíte,“ uvedl Babiš mladší.

Reportéři Seznamu o juniorově žádosti informovali nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana a ten poslal Andreji Babišovi mladšímu kontakt na policisty, kteří případ jeho odjezdu na Krym vyšetřují.

Andrej Babiš mladší se ale následně odmlčel: přestal komunikovat i s reportéry Seznamu. Ve svém posledním vzkazu z 15. listopadu ještě uvedl, že matka na něj začíná tlačit, ať přestane komunikovat, „obávám se, že otec tlačí na ni“.

O dva dny později se premiér Andrej Babiš vydal za svým synem do Ženevy, aby – jak oznámil veřejně – mu v této věci pomohl. Nyní z vyjádření žalobců zjišťujeme, že syn s českou policií kontakt nenavázal, ačkoliv původně chtěl.

Beatrice Babišovou a jejího syna Andreje Babiše mladšího kromě toho začali zastupovat švýcarští právníci, kteří mimo jiné do tamějších novin dopravili rozhovor s matkou o tom, že syn unesen nebyl a že byl na Krymu na prázdninách. Matka přitom byla přímým účastníkem rozhovoru s reportéry Seznamu a synovu verzi o strachu z Protopopova zcela potvrzovala.

Zřejmě jediný kontakt mezi Andrejem Babišem mladším a vyšetřovateli je tak plná moc, kterou jim zaslal jeho nový obhájce. Udělal to podle Cimbaly poté, co se jeho zastupování vzdal brněnský advokát Michael Bartončík. Důvodem je to, že Bartončík zároveň zastupuje i jeho otce a mohl by se tak dostat do střetu zájmu.

Otázky, na něž dluží Babiš odpovědi

Premiér Andrej Babiš se kauzou odjezdu jeho syna na Krym odmítá dál zabývat. Zdá se, že pro něj skončila hlasováním Poslanecké sněmovny o vyslovení nedůvěry jeho vládě, které díky podpoře komunistů a ČSSD ustál.

Video: Generál Pavel o cestě Andreje Babiše mladšího na Krym

Generál Pavel o cestě Andreje Babiše mladšího na Krym. Video: Seznam Zprávy

Otázky ke kauze odmítá vysvětlovat, přitom těch naprosto zásadních zůstává pořád víc než dost.

Zde přinášíme čtyři hlavní:

1. Jaká byla role dospělých dětí Andreje Babiše v dotační kauze Čapí hnízdo?

Farma Čapí hnízdo dosáhla v roce 2008 na padesátimilionovou dotaci od Evropské unie jen proto, že se vydávala za malou firmu. To by pod křídly Babišova Agrofertu nemohla.

Babiš nejprve tvrdil, že neví, koho Čapí hnízdo je, následně mluvil o neznámých akcionářích, aby nakonec pod politickým tlakem v březnu 2016 ve Sněmovně za akcionáře žádající o dotaci označil mj. své dospělé děti z prvního manželství. Mimo jiné tedy i syna, jehož dnešní vyjádření označuje za zcela nevěrohodná kvůli jeho duševní nemoci.

„Technicky vzato s Čapím hnízdem něco společného mám,“ řekl Andrej Babiš mladší při rozhovoru s reportéry Zvláštního vyšetřování v Ženevě. V následné e-mailové komunikaci upřesnil, že v této věci „něco podepsal, nevěděl ale, co podepisuje“.

Odpověď na otázku, jakou roli sehrály Babišovy dospělé děti, by mělo dát policejní vyšetřování dotačního podvodu. Problém je, že česká policie dosud Babiše juniora nevyslechla.

2. Proč Andrej Babiš souhlasil s odjezdem syna mimo dosah české policie, navíc do oblasti ruského zájmu?

Po propuknutí skandálu s výpovědí Andreje Babiše mladšího začal premiér říkat, že jeho odjezd na Krym a do Ruska byl součástí jeho psychiatrické terapie.

„Novináři ho pronásledovali a jeho psychický stav se zhoršil. Proto doktorka vyhodnotila, že bude lepší, aby znovu neskončil v nemocnici, tak odešel s panem Protopopovem do Ruska.“ Tak vysvětloval premiér cestu svého syna na východ.

Odjezd tímto směrem se však odehrál v době, kdy policie rozjela trestního stíhání Babiše a jeho rodinných příslušníků a syn se zmizením na Krymu a v Rusku stal v tu chvíli pro českou policii nedostupný.

Kromě toho vstup na Ruskem anektovaný Krym se občanům Evropské unie vůbec nedoporučuje, premiér Babiš tyto pochybnosti zásadně nekomentuje a odbývá to slovy: „Proč by tam nejeli, vždyť je tam teplo.“

Na Krymu i jinde na Ukrajině přitom psychiatrická péče rozhodně nedosahuje takové úrovně, jako v západních zemích, kromě toho se psychiatrickým pacientům cestování do neznámého prostředí vůbec nedoporučuje.

3. Proč Andrej Babiš svěřil psychiatričce Ditě Protopopové vlivný post na ministerstvu?

S psychiatričkou Ditou Protopopovou se Babiš podle svých slov seznámil poprvé v létě 2015, když přijímala jeho syna v Národním ústavu duševního zdraví v Klecanech. Následně ji zaměstnal jako poradkyni u sebe na Ministerstvu financí, později ji doporučil jako poradkyni ministru zdravotnictví Adamovi Vojtěchovi.

Protopopová tak má dnes na starosti reformu psychiatrické péče v České republice. Svůj střet zájmů v rodině Andreje Babiše a v politice Protopopová stvrdila ještě tím, že letos v říjnu byla lídryní kandidátky ANO v Praze 8.

4. Proč Andrej Babiš svěřil svého dospělého syna do péče nekvalifikovaného Petra Protopopova?

Vzhledem ke svým finančním možnostem si mohl druhý nejbohatší muž Česka dovolit pro svého syna špičkovou a nákladnou péči. Místo toho mu však vybral „pečovatele“ bez jakékoliv kvalifikace.

Byl to manžel psychiatričky Petr Protopopov. Muž, který se domluví jen česky a rusky, tak podle vlastních slov nedokázal s Babišovým synem vycestovat jinam než na Krym a do Ruska.

Co všechno si zjistil a nezjistil z minulosti Rusa Petra Protopopova, nevíme. Ve veřejných zdrojích bylo například možné najít informace z července 2000, kdy Protopopův otec ohlásil zmizení svého tehdy dvacetiletého syna. Policii řekl, že měl syn obavy z čečenské mafie a že se mohl stát obětí násilné trestné činnosti. Pátrání tehdy probíhalo několik měsíců.

Muž, který se před lety bál mafie, tak před rokem doprovodil Babišova syna mimo jiné do Krivého Rogu na východě Ukrajiny. Do místa, které v rozhovoru pro Právo sám nazval Mordorem, místem plným feťáků a důlních šachet. A tady v tomto místě jej zanechal s přítelkyní, kterou mu sám našel pár týdnů předtím na Krymu.

Reklama

Doporučované