Hlavní obsah

„Chci nejen Babišovy voliče,“ potvrdil Šlachta poprvé sněmovní ambice

Foto: Seznam Zprávy

Bývalý velitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta spustí hnutí Přísaha. Po republice chce sbírat podpisy pro vznik nového politického projektu.

Reklama

Jeho útvar stíhal řadu politiků. Teď se bývalý šéf protimafiánských detektivů Robert Šlachta do politiky sám vydává. Seznam Zprávám potvrdil, že zakládá celostátní politický projekt s cílem dostat se do Poslanecké sněmovny.

Článek

Bývalý šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta zakládá občanské hnutí Přísaha. Nyní poprvé potvrdil, že se chystá kandidovat ve sněmovních volbách letos na podzim. Kandidátní listiny hodlá sestavit ve všech regionech.

„Mohu říci, že zakládám celorepublikové občanské hnutí, se kterým mám zájem zúčastnit se říjnových voleb do Poslanecké sněmovny,“ řekl Seznam Zprávám někdejší ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, jenž od policie odešel v roce 2016 a následně působil ve vedení Celní správy.

Podrobnosti ohledně svého politického projektu se Šlachta chystá oznámit na zítřejší tiskové konferenci. Redakci však již potvrdil několik informací. Bude lídrem Přísahy, kandidovat chce sám, nikoliv v koalici, za několik dnů se vydá do terénu a začne sbírat podpisy pro formální založení hnutí. „Chci od čtvrtka vyjet mezi lidi. I v této blbé době se dostat mezi občany, samozřejmě se vší opatrností, a sesbírat podpisy,“ řekl Seznam Zprávám někdejší detektiv.

Dominantním tématem jeho programu bude oblast spravedlnosti a boj proti korupci. Ostatně i to je jeden z důvodů, proč Šlachta doufá, že se mu povede zlákat zklamané voliče hnutí ANO, které se na začátku profilovalo právě jako protikorupční hnutí.

„Určitě to bude protikorupčně laděné, program vychází z mé praxe a zkušeností. Politika v mém podání má být pokračováním toho, jakým způsobem jsem doposud pro stát pracoval,“ dodal Šlachta, jehož nejznámějším případem byla kauza „Nagygate“ zkoumající okolí bývalého premiéra Petra Nečase.

Video, v němž Robert Šlachta vysvětluje své pohnutky stát se politikem.Video: Robert Šlachta

Šlachta loni na jaře sepsal s novinářem Josefem Klímou knižní rozhovor, který nesl název Třicet let pod přísahou. Následně se s knihou vydal napříč republikou debatovat s lidmi do kulturáků, kin či sokoloven. Zájem lidí a kritika stávající politické garnitury Šlachtu dle jeho slov přiměly k tomu, aby do politiky vstoupil. Tvářemi jeho hnutí budou i někteří jeho blízcí lidé a kolegové z éry Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu – Šlachta jej vedl v letech 2008 až 2016: Tomáš Sochr a Jiří Komárek.

Šlachta není jediný, kdo chce nově promluvit do celostátní politiky. Na konci loňského roku představil zakladatel Milionu chvilek pro demokracii Mikuláš Minář svoje hnutí Lidé PRO. Tvářemi či podporovateli Minářova projektu jsou například bývalý ředitel Transparency International David Ondráčka, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, podnikatel Martin Hausenblas, soudkyně Eliška Wagnerová, režisérka Alice Nellis či bývalý předseda Senátu Petr Pithart. „Musí přijít něco nového, svěží vítr, noví lidé do politiky. Poctiví a schopní, kteří umí naslouchat. Chceme to změnit,“ řekl Minář v úvodním videu, kterým spustil svoji kampaň, jejímž cílem má být 500 tisíc podpisů od lidí, kteří hnutí do voleb pustí.

Podobně bude pro svůj politický projekt sbírat podpisy také Robert Šlachta.

Reklama

Doporučované