Hlavní obsah

„Chci se chytit v zahraničí,” plánuje Mikolas Josef, český zpěvák úspěšný na Eurovizi. Co dalšího prozradil v rozhovoru?

Rozhovor se zpěvákem Mikolasem Josefem vznikl v lednu při přípravách na soutěž Eurovize.Video: Veronika Farářová

 

Reklama

Podle BBC je Mikolas Josef českou odpovědí na kanadského popového zpěváka Justina Biebera a ztvárnění písně pak čistým mainstreamem. V rozhovoru pro pořad Seznamu Slavní už před soutěží prozradil, jaké jsou jeho plány.

Článek

„Nechtěl jsem natočit nějakou ukňouranou baladu. Je to taneční song o rozchodu,” říká ve studiu Mikolas Josef o písničce Lie To Me, s níž v sobotu v noci zabodoval při finále mezinárodní hudební soutěže Eurovize. Po sečtení hlasů diváků získal pro Českou republiku vůbec nejlepší umístění, když obsadil šestou příčku. Vítězkou se stala izraelská zpěvačka Netta.

Soutěže se letos účastnili zástupci 43 zemí. O výsledcích klání rozhodly hlasy národních porotců všech zúčastněných států, k nimž se pak přičetly hlasy diváků. Právě u nich měl Mikolas Josef velký úspěch. Po hlasování odborných porotců zaujímal český interpret 15. místo, hlasy diváků ho ale nakonec vynesly až na šestou příčku.

V rozhovoru pro pořad Slavní, který vznikl v lednu, když se Mikolas Josef na soutěž chystal, mluvil mimo jiné o tom, jak se naučil tak dokonalou angličtinu a jaké jsou jeho hudební vzory. Na rozhovor se podívejte ve videu umístěném nahoře v textu.

Účast českého zpěváka byla už v semifinále ohrožena kvůli poranění páteře, které Mikolas Josef utrpěl koncem dubna při zkoušce na soutěž. Byl sice převezen do nemocnice, nicméně o několik dní později úspěšně absolvoval další zkoušku, i když bez původně chystaných akrobatických prvků. Ve finále si na závěrečné salto troufl, za což byl odměněn bouřlivým potleskem.

Podle hudebních publicistů je umístění Mikolase Josefa velkým úspěchem. „Je to velký den pro českou hudbu, i když mu 6. místo přiřkli především fanoušci, ne tolik odborná porota,” řekl ČTK publicista Jaroslav Špulák. Vyzdvihl především jeho poctivou práci. „On se v zahraničí naučil přistupovat k práci jinak, než je v ČR obvyklé, a výsledek je ten, že vlastně po dvou třech letech poměrně intenzivní práce v zahraničí se dostavil úspěch, shodou okolností na evropské scéně, nikoli na domácí,” podotkl. Podle něj v Česku není Mikolas až tolik známý a jeho cesta za domácím úspěchem bude ještě velmi trnitá.

Česká republika se soutěže zúčastnila v letech 2007, 2008, 2009, 2015, 2016 a 2017. Do finále se dokázala probojovat pouze jednou, a to zásluhou Gabriely Gunčíkové, která v roce 2016 s písní I Stand obsadila 25. místo.

Vůbec prvním Čechem, který v Eurovizi zpíval, byl v roce 1968 Karel Gott. Zastupoval ale Rakousko s písní Tausend Fenster a skončil na třináctém místě ze 17.

Reklama

Doporučované