Hlavní obsah

Chci poznat toho, kdo mě obvinil, napsal Trump. Ukrajinská aféra ve Spojených státech pokračuje

Foto: Profimedia.cz

Chci se potkat s whistleblowerem, říká americký prezident Donald Trump.

Reklama

Aféra amerického prezidenta Trumpa ve Státech stále vře: Demokraté bojují o co nejrychlejší impeachment, prezident Trump stále odmítá, že by na telefonátu mezi ním a ukrajinským prezidentem Zelenským bylo cokoliv špatně, navíc chce tváří v tvář poznat osobu, která všechno „vyzradila”. A zákonodárci si chtějí posvítit na další Trumpovy hovory.

Článek

„Tak, jako každý Američan, i já si zasloužím poznat toho, kdo mě obviňuje. Zvláště když tento tak zvaný whistleblower nepřesně a podvodně hovoří o konverzaci se zahraničním lídrem, která byla naprosto v pořádku,” tweetoval americký prezident v neděli.

Politickou krizi, která jede v plném proudu ve Spojených státech, lze rozdělit na dva tematické okruhy. Jedním z nich je tajemno okolo zmíněného whistleblowera, tedy člověka, který „udal” informace o kontroverzním telefonátu Trump-Zelenskyj. Trump v něm tlačí na Zelenského, aby využil jeho pomoci ve vyšetřování syna Joea Bidena, Huntera.

Druhé téma, okolo kterého se americká média především točí, je tzv. impeachment, tedy ústavní žaloba a následné odvolání prezidenta Spojených států. Ten po zveřejnění přepisu telefonátu rozjeli Demokraté a snaží se hlasování vyjednat co nejdříve.

Kdo to řekl?

Chci ho potkat, říká prezident Donald Trump o člověku, který předal do rukou tajných služeb dopis, ve kterém Trumpa obviňuje ze „zneužití své funkce k osobnímu zisku”. Přestože takovými výroky Trump zpochybňuje právo svědka na anonymitu, plní jimi prezident svůj twitter.

Trumpovým hlavním argumentem je to, že jsou informace whistleblowera „z druhé, až třetí ruky”. Naráží tak na okolnosti vzniku dokumentu, který se zakládá na informacích zevnitř prezidentské kanceláře. Mimo jiné i o evidování inkriminovaného rozhovoru do zabezpečeného systému. S běžnými telefonáty taková praxe nebývá.

Donalda Trumpa tak aktuálně nejvíce trápí, kdo z jeho okolí citlivé informace whistleblowerovi vyzradil. Označuje ho za špióna a slibuje „vážné důsledky” pro ty, kteří mu našeptávali.

Touha po odkrytí celé sítě láká. Whistleblower má svoje právníky, kteří za něj jednají. V sobotu odeslali dopis určený Josephu Maguirovi, šéfovi amerických tajných služeb, že se vážně obávají o bezpečí jejich klienta. Jakmile by byla prozrazena jeho identita, říkají, mohl by být whistleblower vystavený různým tlakům.

Donald Trump obviňuje i šéfa sněmovního výboru pro kontrolu zpravodajských služeb Adama Schiffa. Na twitteru se ptá, zda by spíše on neměl být obviněn z velezrady. Schiff se v neděli nechal slyšet, že Kongres chce získat přístup i k dalším prezidentovým telefonátům se světovými lídry, především s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle agentury Reuter poukázal na obavy, že Trump mohl ohrozit národní bezpečnost.

Demokraté a impeachment

Další strana celé kauzy neřeší identitu whistleblowera ani jeho zdrojů. Jsou to především demokraté, kteří oficiálně zahájili impeachment, tedy podání ústavní žaloby na prezidenta a jeho následné odvolání. Jeho hlavní tváří je předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. K tomu, aby mohli podat žalobu na prezidenta, potřebují souhlas právního výboru a poté prosté většiny Kongresu.

Demokraté tak nyní stojí před několika úkoly. Především chtějí vysvětlit Američanům, o co v kauze jde a čím se podle nich Trump provinil. No a také musí předložit dostatečné argumenty, aby žaloba na prezidenta mohla být vůbec podaná. To všechno potřebují stihnout rychle.

Na začátku příštího roku čekají demokraty primárky, tedy vnitrostranické volby, ze kterých má vzejít jméno pravděpodobného vyzyvatele Donalda Trumpa v prezidentských volbách. Demokraté se ale několikrát dali slyšet, že nechtějí, aby hlavním tématem voleb byl právě Donald Trump. Pokud se jim ale nepodaří urychlit proces impeachmentu, bude vynechání jména Trump více než obtížné.

Reklama

Související témata:

Doporučované