Hlavní obsah

Chci se probouzet za zvuků kiviho. Starosta Wellingtonu bojuje za návrat novozélandského symbolu

Foto: Profimedia.cz

Nelétavý noční pták kivi.

Reklama

Pták kivi, symbol Nového Zélandu, se možná po více než sto letech vrátí do hlavního města Wellingtonu. Pomoci k tomu má projekt na snížení počtu predátorů.

Článek

V novozélandském Wellingtonu může brzy hnízdit pták kivi poblíž budovy parlamentu. Za cíl si to dává ambiciózní projekt ochránců přírody, který chce během dalších deseti let znovu přivést ikonického národního ptáka do hlavního města. Informuje o tom zpravodajský server The Guardian.

Na Novém Zélandu zbývá posledních 68 tisíc kusů kiviů, jejich počet se navíc každý rok snižuje o dvě procenta. Před sto lety jich v zemi žily miliony, ale útoky psů, koček, vačic, lasic a krys vedly k velkému úbytku populace.

Starý druh nelétavých nočních ptáků ve Wellingtonu nežije už více než sto let. Nyní však ochránci věří, že snížení počtu predátorů může být zásadní pro opětovné zavedení druhu, které ve volné přírodě vidělo jen málo Novozélanďanů.

„Rád bych se probouzel za zvuků kiviho,“ řekl wellingtonský starosta Justin Lester, který je silným zastáncem redukování počtu predátorů ve městě. Program má během dalších tří let cílit na predátory pomocí pastí na 20 tisících hektarech.

Pokud bude návrat kiviho do Wellingtonu úspěšný, pták se připojí k dalším druhům, které se podařilo ve městě obnovit. Mezi ně patří například sokol nebo holub maorský, novozélandský pták roku.

Reklama

Doporučované