Hlavní obsah

Chci se setkat s Trumpem, už se na něj těším, řekl dalajlama. Čína bude zuřit

 

Reklama

Duchovní vůdce z vlády nově zvoleného prezidenta USA obavy nemá, sejít se chce v lednu.

Článek

Dalajlama navštíví po Trumpově lednové inauguraci USA. Tibetský duchovní vůdce to uvedl na závěr své čtyřdenní návštěvy Mongolska, kde prohlásil, že se s Trumpem setká po jeho uvedení do úřadu, ke kterému dojde 20. ledna. Z dalajlamových komentářů přitom nebylo jasné, zda je taková schůzka již naplánovaná.

Dalajlama uvedl, že se na setkání s novým prezidentem těší a z jeho drsné kampaně si obavy nedělá: „Někdy mi připadá, že během voleb mají kandidáti větší svobodu vyjádřit se, ale po jejich zvolení přebírají zodpovědnost a přizpůsobí se realitě. Takže se nebojím,” vysvětlil duchovní.

Při své návštěvě v Mongolsku uvedl, že USA jsou podle něj vůdčím národem „svobodného světa”. Několikrát se sešel s dosluhujícím prezidentem Barackem Obamou.

Čína dalajlamovo nadšení ze schůzky v USA však nesdílí. Už několikrát vyjádřila nesouhlas se setkáním dalajlamy s představiteli ostatních zemí. Naposledy šlo právě o Mongolsko, kterému přímo nařídila, aby se s tibetským vůdcem nesešlo.

Podle Pekingu je dalajlama členem tibetského separatistického hnutí. Toto tvrzení podpořil i mluvčí čínské diplomacie Keng Šuang, který uvedl: „Dalajlama se zapojuje do antičínských separatistických aktivit už dlouho.” Domnívá se, že se tibetský vůdce při setkání se zahraničními představiteli snaží poškodit vztahy mezi nimi a Čínou.

Dalajlama se však brání, že pouze požaduje větší autonomii a svobodu pro svůj rodný Tibet.

Připomeňte si dalajlamův projev na Hradčanském náměstí, při návštěvě Česka v říjnu.

Reklama

Doporučované