Hlavní obsah

Chci ti zničit život. Zpověď ženy, jejíž tvář znetvořil útočník kyselinou

„Nechci tě zabít, ale zničit ti život,” popisuje oběť napadení kyselinou motivace útočníkůVideo: AP

 

Reklama

V britské metropoli v posledních letech dramaticky stoupl počet útoků kyselinou. Taková napadení jsou ale jiná než v dalších zemích světa, kde muži obvykle chtějí potrestat ženy za to, že je odmítly.

Článek

Kolumbijku Nataliu Ponce de Leonovou napadl před třemi lety stalker kyselinou. Po útoku, který jí znetvořil tvář, prodělala řadu operací, popáleniny jsou ale na jejím obličeji stále znatelné.

Natalii útok změnil život nejen po zdravotní stránce. Stala se také aktivistkou, která pomáhá podobně postiženým ženám. Její kampaň nakonec vedla k tomu, že v Kolumbii teď hrozí za podobné útoky až 50 let vězení.

V rámci rozhovoru, který poskytla agentuře PA, promluvila i o vzrůstajícím počtu kyselinových útoků v Londýně, kde nějaký čas žila.

„Obvykle je to tak, že si chlapi řeknou: Jestli nebudeš moje, nechci tě zabít, ale zničím ti život,” popsala situaci v Kolumbii, kde vedle Pákistánu a Indie k podobným napadením dochází nejčastěji.

„V Londýně je to ale odlišné, protože tam kyselinou útočí teenageři a drogoví dealeři. Jde o čisté násilí, nejde o pohlaví,” uvedla.

Londýnský problém

Útoky za použití chemikálií se v Londýně skutečně nedějí pouze ze msty nebo nenaplněné lásky. Velkou Británií otřásl případ, kdy dva teenageři polili kyselinou rozvažeče jídla, jemuž chtěli ukrást skútr. V červenci se za hodinu a půl tato dvojice dopustila dalších čtyř takových napadení.

Podle údajů Metropolitní policie vzrostl počet podobných útoků v Londýně za posledních několik let téměř třikrát. V roce 2014 bylo hlášených 166 takových případů, o dva roky později se policie potýkala se 454 útoky kyselinou.

„Většinu prostředků si mohou koupit v obchodě - čističe odpadů nebo trouby, existují různé druhy kyseliny sírové a amoniaku, které se dají pořídit,” uvedl Simon Laurence, šéf policejního oddělení ve čtvrti Hackney.

Policie předpokládá, že se pouliční gangy uchýlily ke kyselině proto, že je těžší poznat, že s takovou zbraní chtějí na někoho zaútočit. Podobně roste i počet napadení způsobených třeba nůžkami.

Zatímco v jiných oblastech, především v jižní Asii, je kyselina zbraní, která je používána proti ženám jako forma trestu, v Londýně jde především o útoky mužů na muže. Kyselina se tak co do počtu případů stala prostředkem srovnatelným s bodnými nebo střelnými zbraněmi.

Reklama

Doporučované