Hlavní obsah

Chci vést ČSSD do sněmovních voleb v Praze, říká Petříček

Foto: vlada.cz

Tomáš Petříček: Už jednou byl jako lídr v obecních volbách, ale vůbec neuspěl.

Reklama

Ministr zahraničí přišel do vlády v roce 2018 jako „plán B“ za prezidentem odmítnutého europoslance Miroslava Pocheho. Teď jako člen vlády dává najevo stranické ambice.

Článek

Před dvěma lety nastupoval Tomáš Petříček (ČSSD) na post ministra zahraničí jako podceňovaný stranický náhradník.

Ve funkci vydržel. A právě v těchto dnech je v první linii dramatické politické bitvy o bezpečnostní parametry jaderného tendru pro Dukovany.

Příští rok na podzim pak chce Tomáš Petříček napsat další kapitolu své nečekaně akcelerované politické kariéry. Seznam Zprávám potvrdil, že hodlá kandidovat ve volbách do Poslanecké sněmovny v Praze.

„Pokud mi kolegové z pražské sociální demokracie dají důvěru, chtěl bych kandidovat jako lídr kandidátky,“ řekl Petříček.

Zelená sociální demokracie

Pro mandát od voličů v celostátních volbách si dlouholetý sociální demokrat Petříček půjde poprvé. ČSSD ale podle aktuálních volebních průzkumů balancuje na pětiprocentní hranici nutné pro vstup do dolní komory parlamentu. Praha navíc nepatří k levicovým baštám.

Petříček patří k liberálnímu „městskému“ křídlu sociálních demokratů.

„Chci nabídnout moderní proevropskou zahraniční politiku. Politiku, která je schopná prosazovat zájmy naší země a také bránit základní demokratické hodnoty ve světě,“ uvedl dále v rozhovoru se Seznam Zprávami.

Podobný postoj jako Petříček z relevantních sil budou mít v podzimních volbách minimálně Piráti v pravděpodobné koalici se STAN či hnutí Mikuláše Mináře, pokud do voleb nakonec skutečně půjde.

„Myslím si také, že bychom mohli být ambicióznější, co se týče ozelenění české ekonomiky. Ale na rozdíl od jiných politických stran, sociální demokracie vždy zdůrazňuje, že transformace musí být sociálně spravedlivá. Nemůže to být budoucnost, která je sice zelená, ale bez pracovních míst,“ popisuje Tomáš Petříček obrysy svého programu.

Mladý sociální demokrat

Petříček se v roce 2018 ocitl ve vládě a v Černínském paláci poté, co prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat původního kandidáta na ministra zahraničí, jiného pražského sociálního demokrata a v té době europoslance Miroslava Pocheho. Hlava státu Pocheho označila za „podporovatele migrace“ a odkazovala i k jeho deset let staré kauze machinací s odměnami z pražských městských firem, kvůli níž tehdy rezignoval na partajní funkce.

Tomáš Petříček, který krátce před volbami v příštím roce oslaví čtyřicítku, do Babišova kabinetu přišel z pozice Pocheho poradce. Předtím působil například jako náměstek ministryně práce a sociálních věcí sociální demokratky Michaely Marksové Tominové, která je zase nyní náměstkyní u Petříčka v Černínském paláci.

Idylické vztahy s Hradem nemá ani Petříček. Ministr se naposledy postavil za bezpečnostní a právní experty ze svého úřadu a tajných služeb a ve vládě prosazuje vyloučení firem z Ruska a Číny z dukovanského tendru. Zeman naopak družbu Česka s oběma zeměmi dlouhodobě propaguje, včetně jaderné spolupráce.

Ministr zahraničí sice do roku 2018 nebyl známou tváří české politiky, ale podle svého životopisu se v sociálnědemokratických kruzích pohybuje od roku 2002, kdy se coby student Univerzity Karlovy stal členem Mladých sociálních demokratů. Vzdělání získal Petříček i na univerzitách v Belgii a ve Velké Británii.

Neúspěch na Letné

Nebude to ale úplně poprvé, kdy si Petříček půjde pro vysvědčení od voličů. V roce 2018 například vedl kandidátku ČSSD na Praze 7 v obecních volbách. V baště starosty a poslance Jana Čižinského (Praha Sobě), který získal jako jeden z mála lokálních politiků v celé zemi nadpoloviční většinu hlasů, tehdy neznámý Petříček získal pro ČSSD jen 1,87 procenta hlasů.

O moc lepší výsledek ale ČSSD nezískala na úrovni celé Prahy, dostala jen 2,87 procenta hlasů a poprvé v novodobé historii nemá v tomto volebním období ani jednoho zastupitele na pražském magistrátu. Tehdejší celopražský lídr, politik a diplomat Jakub Landovský následně odjel do Bruselu, kde je českým velvyslancem při NATO.

Ostatně i o Petříčkovi se v zákulisí dlouhodobě spekuluje, že by mohl v budoucnosti Česko zastupovat například v některé mezinárodní organizaci typu OSN či v institucích EU, k nimž má blízko. To ale zatím popírá.

„Nechci se stahovat z celostátní politiky. Chci nadále přispívat k prosazování sociálnědemokratického programu, ať už z pohledu předsedy pražské ČSSD, nebo pokud uspějeme, tak poslance,“ říká Petříček.

Prvním krokem bude ministrova ambice stát se šéfem pražské ČSSD. Volba se měla uskutečnit už koncem letošního roku, kvůli epidemiologickým opatřením však sociální demokraté museli své stranické akce, v nichž se bude volit vedení a ladit taktika do voleb, odložit.

Na velkém stranickém sněmu se bude strana rozhodovat, zda ji do voleb povede současný lídr a ministr vnitra Jan Hamáček. V nedávných krajských volbách strana vsadila na jeho tvář a kredit z koronavirové krize, pesimistické předvolební odhady ale neotočila. Po celé zemi ČSSD získala jen něco přes třicet zastupitelů - před osmi lety jich přitom měla přes dvě stě.

V posledních sněmovních volbách ČSSD získala 7,3 procenta hlasů, v Praze byl výsledek ještě nižší: 5,57 procenta. V časech své největší slávy ČSSD i v Praze dosahovala na výsledky kolem dvaceti pěti procent, zejména v roce 1998 a 2002, kdy pražskou lídryní byla Petra Buzková.

Reklama

Doporučované