Hlavní obsah

Sobotka chce vyhrát volby a o Babišovi říká: Nemá rád demokracii. Řídí ho lobbisté, kontroval šéf ANO

Bohuslav Sobotka o tom, jak povede ČSSD.

 

Reklama

Článek

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš není sociálně citlivý miliardář, ale člověk, který nemá rád demokracii, řekl na brněnském sjezdu ČSSD Bohuslav Sobotka. Vicepremiér jeho vlády chce podle něj získat absolutní a nekontrolovanou moc všemi prostředky.

Sobotka tak v nominační řeči před volbou předsedy strany varoval před vznikem pravicové vlády, která by mohla vzniknout spojenectvím ANO a občanských demokratů.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš se vzápětí proti tvrzení premiéra ohradil. Agentuře ČTK v textové zprávě sdělil, že chce demokracii bez pokrytectví a bez korupce. Sobotku obvinil, že ho řídí lobbisté a že jim premiér jde na ruku.

„Chci vyhrát volby, sestavovat vládu," uvedl Sobotka na sjezdu v Brně s tím, že půjde jen do takové vlády, v níž ČSSD uplatní svůj program. „Nebudu diskutovat o tom, co budeme dělat, když skončíme druzí. Chci skončit na prvním místě, aby sociální demokracie sestavovala příští vládu," zdůraznil.

Chvíle pravdy pro Sobotku. Podívejte se, jak ČSSD volí svého předsedu: 

Záznam přenosu ze sjezdu ČSSD: Volba předsedy strany.

„Chci ale jasně říct, že pokud budu předseda, nepůjdeme do vlády za každou cenu. Půjdeme jen tehdy, když budeme moct určit a garantovat vládní program. Nebudeme dělat fíkový list, za který se bude schovávat někdo jiný, kdo bude prosazovat svůj program," slíbil zhruba sedmi stovkám účastníků sjezdu.

Babišovo hnutí ANO, které svému předsedovi na nedávném sjezdu přiznalo právo neomezeně zasahovat do volebních kandidátek, získává prvenství u voličů v průzkumech veřejného mínění. ČSSD za ním podle různých průzkumů zaostává zhruba o deset procent.

Reklama

Doporučované