Hlavní obsah

Chci z golfu udělat druhý biatlon, říká muž, který dal do turnajů v Česku stovky milionů

Výzva s Petrem Dědkem: O stamilionech investovaných do golfu, českých ambicích i hvězdách greenu.Video: Robert Čásenský, Seznam Zprávy

 

Reklama

Letos o prázdninách už pošesté za sebou pořádá golfový turnaj nejvyšší evropské série. Do golfu promotér Petr Dědek ze svého investoval několik set milionů korun. A doufá, že brzy bude jeho oblíbený sport v Česku mezi těmi divácky nejpopulárnějšími.

Článek

Má zavedené podnikání v oboru elektroinstalací a ve výstavbě logistických hal. Před několika lety si rozšířil záběr a začal pořádat golfové turnaje. Letos do Česka už šestým rokem za sebou přiveze turnaj nejvyšší evropské golfové série.

Za dobu, co se tomu věnuje, už do golfu investoval stovky milionů korun. Petr Dědek je ale pevně rozhodnutý, že bude v tomto oboru pokračovat a doufá, že jednou možná dokáže do České republiky přivézt i nejslavnější golfové klání ze všech, utkání mezi Evropou a Amerikou zvané Ryder Cup.

„Na počátku golfového podnikání to byl hlavně koníček, ale postupem času se z toho stal opravdový byznys,“ říká Petr Dědek.

Výhry za milion eur

Jeho promotérská společnost Relmost je dnes jednou z největších v Evropě. Pořádá několik turnajů nižší golfové série, je partnerem většiny nejlepších českých golfistů a především už pravidelně od roku 2014 organizuje turnaj série European Tour na hřišti Albatross nedaleko Prahy.

„Rozpočet turnaje vyjde zhruba na sto milionů korun,“ vysvětluje ve Výzvě s tím, že největší část připadá na výhry pro golfisty, které činí v souhrnu milion eur. Další peníze pohltí startovné pro hlavní hvězdy a spousta dalších položek, od personálu přes licenční poplatek pro European Tour až po ubytování, dopravu a podobně.

O autorovi – Robert Čásenský

Zakladatel a šéfredaktor měsíčníku Reportér. Za 44 let života strávil podstatnou část v novinových redakcích, od eléva v Českém deníku (1993) až po šéfredaktora MF Dnes (2006–2013). Pro pořad Výzva Televize Seznam připravuje každý měsíc rozhovor s osobností českého byznysu.

Petra Dědka ale mrzí, že zatím se této události nedostává od státu či pražského magistrátu dostatečné podpory. „Na magistrátu mi řekli, že turistů má Praha dost i bez golfového turnaje. Jenže ti naši návštěvníci jsou opravdu bonitní a budou se znovu vracet a utrácet zajímavé peníze,“ posteskl si.

Els, Westwood i Harrington

Jeho turnaj zatím láká diváky zejména na velké hvězdy nedávné minulosti, letos jsou hlavními jmény turnaje Jihoafričan Ernie Els, Angličan Lee Westwood a Ir Pádraig Harrington.

Pořadatelé prý mají připraveny prostředky i na to, že by mohli na poslední chvíli přivézt ještě další hvězdy. Do budoucna by nejlepším tahákem pro diváky bylo, kdyby se na greenech objevila opravdová česká hvězda.

„Podívejte se na biatlon, před pár lety na tom byl stejně jako klasické běžecké lyžování a ve chvíli, kdy začal mít české hvězdy, jeho popularita dramaticky vzrostla,“ říká promotér Petr Dědek. V úvahách jeho firmy je i to, že by se vedle mužského golfu mohla věnovat i tomu ženskému.

Jak vypadá hospodaření golfového turnaje? Kolika hráčům se platí startovné? A co zajímá diváky české verze kanálu Golf Channel?

Podívejte se na rozhovor s Petrem Dědkem v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované