Hlavní obsah

Chci z vlády pryč. Měl jsem s Babišem dohodu, ale ta vypršela, řekl Ťok

Dan Ťok vysvětluje, proč chce odejít z vlády.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dan Ťok je společně s ministryní průmyslu a obchodu Martou Novákovou hlavním kandidátem na změnu ve vládě.

Článek

Změny ve vládě, které už několik týdnů naznačuje premiér Andrej Babiš, se začínají naplňovat.

Ministr dopravy Dan Ťok řekl serveru Novinky.cz, že chce ve své funkci skončit. Před pondělním jednání vlády pak tuto informaci potvrdil.

„Dlouhodobě chci z vlády pryč, už nechci být v politice. Už jsem se na tom dohodl s panem premiérem, ale dali jsme si gentlemanskou dohodu, že to nebudu nikde potvrzovat a nechám scénář na něm. Ale mám pocit, že ta dohoda vypršela a je všechno venku. Chci to říct na rovinu, je to tak,“ řekl Ťok.

Podle zjištění Seznamu jde o dohodu, kterou Ťok a Babiš uzavřeli po Novém roce. Ťokovi se už přestaly líbit způsoby, jakým Babiš své ministry řídil.

„Demisi jsem už podal někdy v lednu,“ řekl Ťok s tím, že tehdy ji Babiš odmítl. Co bude dělat až skončí, zatím promyšlené nemá. „Nejdříve si chci odpočinout, myslím, že si to zasloužím, pak se uvidí,“ dodal.

Článek Seznamu zde:

„Pan premiér má pocit, že když na lidi netlačí, tak nikdo nepracuje. Což není pravda. Ale je to jeho styl, který asi nepředěláme. Já mám jiný manažerský styl a nejsem na rozdíl od něho přesvědčený, že dobrých výsledků dosáhnete tím, že budete na lidi řvát,“ reagoval Ťok na Babišovu kritiku po prosincovém kolapsu na dálnici D1, který způsobila špatná organizace stavebních prací na rekonstruované komunikaci v kombinaci s náhlým příchodem extrémního počasí.

Vedle toho Ťok zároveň nebyl spokojen s tím, jakou má od premiéra podporu, a cítil, že už ani nemá Babišovu důvěru: „Když já mu něco vyprávím, tak mě zastaví a řekne – víte co, přiveďte mi někoho, kdo to opravdu dělá,“ uvedl.

Ťokova pozice byla ztížena také tím, že na jeho výměnu tlačili komunisté, kteří svými hlasy ve Sněmovně umožnili vznik druhé Babišovy vlády loni v červenci.

„Komunistům nejde ani tak o ministra jako takového jako spíše o vliv a o posty ve státních organizacích. Zkrátka Dan Ťok nevyhovuje ekonomickým a lobbistickým zájmům KSČM,“ prozradil poslanec ANO Přemysl Mališ.

A v posledních dnech se ukázalo, že Ťokovi úlohu znesnadňoval také místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, který takříkajíc „mimo mandát“ zasahoval do chodu Ťokova resortu.

Článek Seznamu zde:

Ťokovo oznámení o dobrovolném konci v kabinetu přichází na začátku týdne, v němž se ve středu potká Andrej Babiš kvůli změnám ve vládě s prezidentem Zemanem.

Vedle ministerstva dopravy je nejpravděpodobnější změna v resortu průmyslu a obchodu. Ministryně Marta Nováková však na rozdíl od Ťoka neodejde z úřadu z vlastní vůle.

Andrej Babiš sice v neděli řekl, že její dvě nejvíce diskutovaná pochybení z poslední doby – výroky o drahých mobilních datech a ústupek čínskému velvyslanci na setkání investorů – nejsou důvodem, proč by své ministry odvolával.

Zároveň však v odpovědích na přímé otázky konec Marty Novákové nijak nepopíral.

Zpráva z nedělního Babišova vystoupení v televizi zde:

Reklama

Doporučované