Hlavní obsah

Chcípnete tady se mnou, hrozil muž v domě plném plynu. Soud jej poslal na 18 let do vězení

Manželé Blatní si u Krajského soudu v Brně vyslechli rozsudky, kvůli exekucím chtěli vyhodit svůj dům do povětří.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Krajský soud v Brně potrestal manžele z Kobylí na Břeclavsku. Kvůli exekucím chtěl pár odpálit dům i policisty.

Článek

„Kdyby zásahová jednotka přijela o hodinu později, možná byli všichni mrtví,“ sdělil soudce Aleš Novotný. Okomentoval tak rozsudek pro manžele z Kobylí na Břeclavsku, kteří se loni zabarikádovali před exekutory a chtěli vlastní dům vyhodit do povětří.

Krajský soud v Brně ve středu vynesl za tento čin rozsudky. Vojtěch Blatný byl odsouzen za tři trestné činy, včetně pokusu o vraždu, na 18 let vězení se zvýšenou ostrahou, jeho manželka Hana dostala čtyři roky.

Soudce předčítal odůvodnění rozsudku téměř hodinu. Při opakování sledu událostí ze 14. června loňského roku bylo patrné, jak blízko byla dvoutisícová obec blízko tragédii.

Muž totiž odmontoval přívod plynu hned v šesti místnostech, otevřel uzávěr propan-butanové lahve a všemi silami se snažil o masivní výbuch. Podle obžaloby dokonce třináctkrát vystřelil, pak se pokoušel zapálit dům sirkami. Neuspěl jen proto, že koncentrace zápalné látky ve vzduchu nestačila k výbuchu. „Byla to úporná snaha obžalovaného dosáhnout smrti zasahujících osob,“ uvedl Novotný.

Pokus o vraždu policisty

K tragédii nedošlo jen díky rychlému jednání zásahové jednotky, která přímo v domě pár zneškodnila. Muž policistům vyhrožoval a křičel „chcípnete tady se mnou”. Vyvrcholil tak příběh rodiny, která dlouhodobě bojovala se zadlužením a návštěvám exekutorů čelila opakovaně. Oba manželé byli v invalidním důchodu.

Muže soud potrestal za násilí proti úřední osobě, obecné ohrožení a pokus o vraždu. Jeho manželka podle soudce nebyla hybatelkou událostí, proto odešla s nižším trestem. „Pan obžalovaný byl uznán i tím nepřísnějším trestným činem, tedy zločinem vraždy ve třetím odstavci, kdy se ho měl dopustit vůči příslušníkům Policie České republiky,“ okomentovala tresty státní zástupkyně Iveta Eichlerová.

Oba odsouzení, stejně jako jejich obhájci, nechtěli rozsudek komentovat. Blatný už dřív argumentoval, že si některé okamžiky z inkriminovaného dne nepamatuje. Dům podle rodiny dřív patřil synovi, později naletěli podvodníkům, čímž se snažili neúspěšně hájit u soudu. „Nelze takto reagovat. Pokud připustíme, že vnímané bezpráví bude nahrazené vražděním nevinných, dostaneme se někam do oblasti krevní msty, na začátek justice,“ dodal Novotný.

Rozsudek zatím není pravomocný, odsouzení si ponechali lhůtu na odvolání. V takovém případě bude kauzu řešit Vrchní soud v Olomouci.

Reklama

Doporučované