Hlavní obsah

Chcípnete tady se mnou, křičel muž, když se snažil vyhodit dům do povětří před exekutory

Za trestný čin obecného ohrožení hrozí manželům z Břeclavska dlouholeté vězení.Video: Eliška Hypšmanová, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zabarikádovali se v domě, pustili plyn a vyhrožovali exekutorům střelbou. Krajský soud v Brně se začal zabývat případem z Břeclavska z loňského června. Manželé Blatní jsou obžalovaní ze zločinu násilí proti veřejnému činiteli a obecného ohrožení. Muž navíc z pokusu o vraždu, hrozí mu dvacet let vězení.

Článek

Muž a žena v domě na Kobylí se v červnu loňského roku zablokovali před exekutory. Vyhrožovali, že budou střílet. Pustili plyn a hrozili výbuchem. Oběma hrozí trest odnětí svobody. Muž tvrdí, že si nic nepamatuje. Žena se k činu přiznala.

Obžalovaní manželé se dostali do exekuce, ve které měli přijít o dům. Manželé se ho nechtěli vzdát, exekuci viděli jako neoprávněnou. Tvrdí, že o dům přišli podvodem. Při příchodu exekuce zablokovala obžalovaná vstupní dveře, „přitom vykonavatel exekuce utržil zranění a obžalovaný na něj mířil zbraní, obžalovaná ho povzbuzovala a vybízela ke střelbě,“ uvedl u soudu státní zástupce Jiří Zemek.

Obžalovaný Vojtěch Blatný uvedl, že si ze dne činu nic nepamatuje. „Mám značný výpadek, nepamatuju si nic. Vím jen, že to byla chyba,“ řekl u soudu.

Podle výpovědi jeho obžalované manželky pustil plyn s cílem přivodit explozi. Podle obžaloby tím manželé ohrozili životy všech zasahujících policistů a exekutorů.

Obžaloba popsala, že manželé čekali, než bude koncentrace plynu dostačující k výbuchu.

Vojtěch Blatný nejprve třináctkrát vystřelil z plynové pistole. „Chcípnete tady se mnou,“ křičel, když škrtal sirkou s cílem zapálit nahromaděný plyn. „Chtěli jsme umřít na protest proti nespravedlnosti,“ uvedl u soudu.

Zasahující jednotky netušily, že muž v domě pustil plyn. Do budovy vhodili policisté rozbušky s cílem dostat manžele z domu. Žena mezitím vyjednávala s vyjednavačem. „Chtěl, abychom šli ven, ale my jsme chtěli jen vrátit náš dům,“ uvedla obžalovaná u soudu.

Oba manželé byli posléze na místě činu zadrženi, muž byl lehce zraněn a převezen do nemocnice.

Vojtěchu Blatnému hrozí za pokus o vraždu až dvacet let vězení. Jeho ženě hrozí za trestný čin obecného ohrožení až osm let.

Manželé Blatní byli v minulosti odsouzeni za neoprávněný odběr elektřiny, tvrdí ale, že neprávem. Nemovitost na Kobylí podle výpovědí obžalovaných patřila původně synovi. Úvěr na dům chtěl převést na rodiče a ti tvrdí, že při tom naletěli podvodníkům a dům byl převeden na někoho jiného. Neúspěšně se proti tomu bránili u soudu už v minulosti.

Reklama

Doporučované