Hlavní obsah

Cheb chce zvednout školkovné, neměnilo se už léta, považuje ho za nízké

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Cheb chce zvýšit poplatky za pobyt dětí v mateřských školách a jeslích. Školkovné se mnoho let nezvyšovalo a poplatky tak podle vedení města neodpovídají současné realitě.

Článek

Místo dosavadních 300 korun by rodiče měli platit za školku 500 korun a za jesle 1000 korun měsíčně. I tak bude školkovné v Chebu spíše podprůměrné.

„My jsme o zvýšení uvažovali poměrně dlouho, ale kvůli koronakrizi jsme to odkládali až na letošní rok, kdy se snad situace už trochu stabilizuje. Poplatek za školku se v Chebu neměnil snad 20 let a zůstal ve výši 300 korun, což je extrémně nízká částka. Proto jsme rozhodli, že od 1. září zvýšíme poplatek na 500 korun u školek a 1000 korun u jeslí. I tak budeme patřit u školek spíše k podprůměru a u jeslí mezi nejlevnější v rámci celé České republiky,“ uvedl starosta Chebu Antonín Jalovec (VPM). Poplatek podle něj nemusí platit rodiče dětí v předškolním věku a rodiče, kteří žijí z dávek sociální nouze.

Vyšší školkovné nebude podle starosty sloužit jako příjem města ani nebude o vybranou částku město krátit příspěvky na provoz školek. Vyšší poplatek by měl sloužit školkám k tomu, aby mohly investovat do zlepšování vybavení, modernizace svých prostor nebo na dokoupení herních prvků do zahrad. Poplatky by se tak podle vedení města měly rodičům vrátit v lepším prostředí pro jejich děti.

Reklama

Doporučované