Hlavní obsah

Chelsea Manningová je po sedmi letech na svobodě

Manningová dnes opustila věznici Fort Leavenworth v Kansasu.Video: Háta Sassmannová

 

Reklama

Ve vězení byla Manningová sedm let za zveřejnění statisíců citlivých dokumentů amerického ministerstva zahraničí a Pentagonu. Předčasně ji nechal propustit Barack Obama.

Článek

Chelsea Manningová byla dnes propuštěna na svobodu. Server BBC potvrdil, že opustila věznici Fort Leavenworth v Kansasu. Ve vězení byla od roku 2010. Byla obviněná z toho, že v letech 2009 až 2010 poskytla až 700 000 tajných dokumentů serveru WikiLeaks.

Manningová měla původně ve vězení strávit 35 let. V lednu jí byl trest zmírněn bývalým americkým prezidentem Barackem Obamou. Podle jejího právníka se na propuštění těší.

V roce 2013 ještě jako Bradley Manning ve vězení prohlásila, že se od dětství cítí být ženou, a prodělala změnu pohlaví. Teď, po propuštění, se podle serveru BBC Manningová těší, že bude moct žít jako žena i na svobodě.

Právník Manningové pro ni vybral 150 000 dolarů přes internetovou kampaň. Peníze budou použity na zaplacení životních výdajů první rok na svobodě. Na svůj twitterový účet v lednu Manningová napsala, že se chce přestěhovat do Marylandu.

Reklama

Doporučované