Hlavní obsah

Klíčové chemičky z Agrofertu zdrtila konkurence i ceny surovin

Foto: Tomáš Svoboda

Valašskomeziříčská chemička Deza měla nejhorší provozní zisk od roku 2009.

Reklama

Výrazně hubenější výsledky počítají tuzemské chemičky Deza a Precheza z holdingu Agrofert. Podepsal se na tom tlak nadnárodní konkurence, růst cen surovin, pokles prodejních cen a útlum průmyslu.

Článek

Klíčovým chemickým podnikům Deza a Precheza ze skupiny Agrofert se loni nedařilo. Oběma moravským chemičkám se ztenčily zisky i tržby. Vyplývá to z nově zveřejněných výročních zpráv firem ze svěřenského fondu Andreje Babiše.

Hospodářský výsledek valašskomeziříčské Dezy se meziročně propadl o 52 procent na 430 milionů korun. Přerovské Precheze se čistý zisk ztenčil o více než čtvrtinu na 702 milionů.

Za horšími výsledky chemiček je komplex vlivů. „Především jde o celkovou situaci na trhu, kde ceny ovlivňují velcí hráči, tedy nadnárodní korporace. My jsme ve srovnání s nimi pouze malí lokální producenti, kteří se musí situaci přizpůsobit. Svůj podíl na výsledcích mají také dovozy z Číny na evropský trh nebo růst cen surovin na burzách,“ řekl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Hospodářské výsledky společnosti Deza za 2020

– tržby 7 mld. Kč (-23 %)

– provozní zisk 72 mil. Kč (-90 %)

– čistý zisk 430 mil. Kč (-52 %)

Pramen: výroční zpráva

Vliv měla podle zástupce holdingu i koronavirová krize. „Došlo ke snížení dostupnosti surovin a také našich prodejních cen. Dolehl na nás i útlum výroby v oblasti koksárenství a v automobilovém průmyslu,“ doplnil.

V Přerově sídlící Precheza se zaměřuje na produkci titanové běloby. Používá se při výrobě nátěrových hmot, v potravinářství, je v opalovacích krémech. Podnik očekává, že hlavní dopad turbulencí způsobených koronavirem teprve přijde. Ve výhledu na letošní rok uvedeném ve výroční zprávě proto předpokládá snížení poptávky.

Podle mluvčího Agrofertu však zatím situace nevypadá špatně. „Letošní rok se zatím ekonomicky vyvíjí lépe než loňský. Určitě lze říci, že se ale budeme potýkat s významně rostoucími cenami surovin,“ doplnil Hanzelka.

Hospodářské výsledky společnosti Precheza za 2020:

- tržby 4 mld. Kč (-4 %)

- provozní zisk 819 mil. Kč (-22 %)

- čistý zisk 702 mil. Kč (-26 %)

Pramen: výroční zpráva

Precheze nehraje do karet také nová evropská regulace. „Významné dopady bude pro všechny výrobce titanové běloby mít rozhodnutí Evropské komise o klasifikaci titanové běloby jako látky podezřelé z inhalační karcinogenity, která nabývá účinnosti v říjnu 2021,“ uvedla firma ve výroční zprávě.

Deza ve Valašském Meziříčí zpracovává černouhelný dehet a surový benzol. To jsou vedlejší produkty z koksování uhlí. Firma čelila podezření, že způsobila loňskou otravu ryb v řece Bečva, což společnost odmítla. Loňský provozní výsledek samotná Deza označila za nejhorší od krizového roku 2009.

Další firmy z Agrofertu, včetně chemiček jako jsou Lovochemie nebo Fatra, zatím výsledky nezveřejnily. Konsolidovaná čísla zatím nepublikoval ani celý Agrofert.

Reklama

Doporučované