Hlavní obsah

Kamera zachytila první chvíle po náletu na Idlib. Zabíjela chemická zbraň

V Sýrii zabíjely chemické zbraně. Pozor, záběry ze záchranné akce jsou drastické a zachycují raněné děti.

 

Reklama

Stovka mrtvých a dalších čtyři sta zraněných. Rusko tvrdí, že šlo o toxický plyn ze skladu rebelů, který vybuchl.

Článek

V úterý se nad syrskou provincii Idlib přihnaly letouny vládních vojsk a spojenců režimu Bašára Asada. Nebyl to běžný nálet. Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) tvrdí, že se jednalo o chemický útok. Americká vláda je přesvědčena, že šlo o plyn nazývaný sarin.

Damašek i Moskva vědomé použití chemických zbraní odmítají. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že plyn pocházel z detonace chemického skladu rebelů, který bombardovala syrská vládní letadla.

Mluvčí ministerstva Igor Konašenkov ve středu časně zrána sdělil, že Rusko v úterý zaregistrovalo vládní letecký útok na povstalecký sklad munice a továrnu na výrobu zbraní poblíž města Chán Šajchún jižně od města Idlib.

Mluvčí řekl, že chemické zbraně vyrobené v této továrně byly použity v Iráku. Konašenkov dodal, že podobný typ chemických zbraní rebelové dříve použili také v syrském městě Halab (Aleppo). Zde prý způsobily podobné následky, jaké se daly pozorovat v Chán Šajchúnu. Rusko má z Halabu vzorky a předá je mezinárodním kontrolním orgánům.

Chán Šajchún.

Letecký útok byl proveden v úterý ráno v oblasti ovládané povstalci na severozápadě Sýrie. Podle svazu syrských záchranných organizací došlo až ke čtyřem desítkám útoků.

Zdravotníci popsali, že lidé po útoku zvraceli a měli pěnu u úst. Povahu plynu SOHR nespecifikovala. SOHR situaci v Sýrii sleduje z Británie a tvrdí, že má v terénu informátory.

„Oběti zemřely po převozu do nemocnice. Šlo o samé civilisty,“ řekl agentuře AFP šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán, když hovořil o prvních obětech.

Zasažení sarinem se projevuje bolestmi hlavy, zúžením očních zorniček a dýchacími obtížemi, v těžkých případech se dostavuje dušení, křeče, zpomaluje se činnost srdce a nastává smrt.

SOHR i další aktivisté dlouhodobě obviňují syrský režim z používání chemických zbraní, což syrská vláda odmítá. Naposledy v únoru zveřejnila organizace Human Rights Watch (HRW) zprávu, podle níž syrské vládní vrtulníky v loňských bojích o Aleppo na severu Sýrie shazovaly na obytné čtvrti barely s chlorem.

HRW uvedla, že vycházela z rozhovorů se svědky a z analýzy videoklipů a fotografií.

Reklama

Související témata:

Doporučované