Hlavní obsah

Chemický útok, který spustil raketovou odvetu proti Sýrii

Ošetřování civilních obyvatel Dúmy po zasažení chemickými látkami (obsahuje drastické záběry).Video: AP, Reuters

 

Reklama

Co předcházelo zásahu spojenců proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada? Týden stará událost, při níž měli podle Západu vojáci věrní syrskému prezidentovi provést chemický útok ve městě Dúmá. Zemřelo na sedmdesát lidí.

Článek

Syrské město Dúmá se v sobotu 7. dubna stalo terčem chemického útoku vládních sil, tvrdí Západ. Zahynulo při něm na 70 lidí a přes 1000 dalších bylo zraněno. Uvedli to podle agentury Reuters záchranáři ze syrského Svazu zdravotnických a pomocných organizací (UOSSM) a dobrovolnická organizace civilní obrany Bílé přilby. V rámci evakuace opustily město tisíce lidí.

Režim v Damašku ale použití chemických zbraní popřel, stejně jako Rusko a Írán, tedy spojenci syrské vlády.

Sledujte ON-LINE ze zásahu proti Asadovi

Podle televizní stanice Sky News mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová dříve uvedla, že ruské jednotky nenalezly v Dúmě žádné důkazy o „mytickém“ chemickém útoku. Potom ale ruské ministerstvo obrany obvinilo Londýn, že údajný chemický útok zinscenoval. Má podle něj posloužit jako záminka k americkému úderu proti ruskému spojenci v Damašku, prezidentu Bašáru Asadovi.

Spojené státy ale tvrdí, že mají důkaz o tom, že síly syrského prezidenta Bašára Asada použily chemické zbraně. Prohlásila to na pravidelné tiskové konferenci ve Washingtonu mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertová. Francouzský prezident Emmanuel Macron rovněž dříve uvedl, že Francie má důkaz, že chemické zbraně použila syrská vláda, uvádí Sky News.

Reklama

Doporučované