Hlavní obsah

Chemický útok zosnovaly USA spolu s teroristy, tvrdí Bašár Asad

I kdyby Sýrie vlastnila chemické zbraně, nikdy by je nepoužila - tvrdí prezident Bašár Asad v rozhovoru pro AFP.

 

Reklama

Syrský prezident Bašár Asad vůbec poprvé od chemického útoku ve městě Chán Šajchún předestřel svou verzi incidentu. Spojené státy, které jej z útoku viní, na oplátku v exkluzivním rozhovoru pro agenturu AFP nařkl ze spolupráce s teroristy. Incident označil za vykonstruovanou záminku.

Článek

Za chemickým útokem v syrské provincii Idlib stojí Američané, tvrdí prezident Bašár Asad. Spojené státy prý spolupracují s teroristy, jak prezident nazývá syrské opoziční rebely, a útok byl připravenou roztržkou, jež měla ospravedlnit americký útok na syrskou armádní základnu.

Prezident se tak nekompromisně distancoval od tragédie, při které zemřelo více než 80 lidí a dalších několik stovek se potýkalo s různými zdravotními potížemi, především se ztíženým dýcháním.

Video: Poslechněte si výpovědi lidí zasažených při útoku na provincii Idlib.

Spojené státy a západní země jsou přesvědčené, že útok nařídil přímo prezident Asad. Ten ale podobné nařčení v rozhovoru odmítl: „Nevlastníme chemické zbraně. Před několika lety, v roce 2013, jsme se vzdali celého našeho arzenálu. A i kdybychom takové zbraně vlastnili, nikdy bychom je nepoužili.“

Video: Jak v Sýrii umírali lidé po použití chemických zbraní.

V roce 2013 hrozily Spojené státy útokem na Sýrii poté, co tamní režim prokazatelně chemické zbraně použil. Vláda se následně chemického arzenálu vzdala. Na jeho zničení mělo dohlédnout Rusko.

První závěry vyšetřování posledního chemického útoku říkají, že provincii Idlib zasáhl nervový plyn sarin nebo jemu podobná látka. Rusové krátce po útoku hájili syrskou vládu tím, že chemické látky unikly z bombardovaných skladů munice místních rebelů. Experti z oboru chemie ale tvrdí, že výroba sarinu je příliš složitá a nákladná, aby jím mohli disponovat rebelové.

Video: Bezprostřední záběry z místa po chemickém útoku v Chán Šajchúnu. Pozor, záběry jsou drastické.

USA podporují teroristy

Bašár Asad v rozhovoru uvedl, že Spojené státy podporují terorismus. Tvrdí, že kdyby USA skutečně chtěly bojovat proti terorismu, stály by na straně Sýrie. Momentálně ale Asad považuje USA a ostatní západní země, které chemický útok odsoudily jako nekalou aktivitu syrského režimu, za své nepřátele. Nechce s nimi spolupracovat ani při vyšetřování útoku.

Chemický útok se v současnosti snaží objasnit Organizace pro zákaz chemických zbraní. S lidmi zasaženými plynem povede rozhovory a bude zkoumat zprávy o jejich zdravotním stavu. Může tak potvrdit, jaká látka lidi zasáhla. Nemůže ale určit, kdo ji vypustil.

Asad přislíbil při vyšetřování spolupráci jen Rusku a nestranným zemím. Mimochodem právě Rusko vetovalo návrh OSN na rezoluci vůči Sýrii. Které země považuje Asad za nestranné, ale neuvedl. Naopak upozornil, že zprávy o použití sarinu pocházejí od povstalecké skupiny dříve spolupracující s al-Káidou. Označil je proto za nevěrohodné.

Video: Světové mocnosti reakci Spojených států na chemický útok v Chán Šajchúnu považují za adekvátní a potřebnou.

Video: Nela Vejvodová

Reklama

Doporučované