Hlavní obsah

Chile jako první z Jižní Ameriky zakázalo igelitky v obchodech

Chile jako první z Jižní Ameriky zakázalo igelitky v obchodech.Video: Jan Marek, Youtube.com

 

Reklama

První jihoamerickou zemí, která zakázala v obchodech igelitové tašky, se stalo Chile. Zákon vstoupil v platnost loni v létě, o víkendu skončilo přechodné období pro velké obchody a supermarkety. Informovala o tom místní média.

Článek

Od tohoto týdne hrozí prodejcům v chilských supermarketech pokuta 370 dolarů (asi 8 300 Kč) za každou plastovou tašku, kterou dají zákazníkovi. Výjimku mají potraviny, které musejí být v sáčku z hygienických důvodů.

Malí obchodníci dostali delší přechodné období, takže ještě rok a půl mohou dávat zákazníkům maximálně dvě igelitové tašky na jeden nákup.

„Jsme rádi, že občané tento krok podporují a zvykli si používat jiné tašky na nákup,“ komentovala postupné zavádění opatření ministryně životního prostředí Carolina Schmidtová.

Podle chilské vlády se v zemi ročně vyrobí 3,2 miliardy igelitek. „Používá se 15 minut a 400 let pak znečišťuje naše moře a města,“ uvedl na Twitteru chilský prezident Sebastián Piňera.

Podle některých ale zákaz igelitových tašek životnímu prostředí zas tak neuleví. Mnoho lidí igelitky používalo v domácnostech na odpadky a místo toho nyní budou kupovat více sáčků na odpadky.

„Pokud chceme, aby opatření měla opravdový ekologický efekt, musíme snížit používání plastů na všech frontách, například i u obalů jídel,“ řekl serveru BBC šéf organizace Greenpeace v Chile Matías Asún.

Reklama

Doporučované