Hlavní obsah

Chile spalují nejhorší požáry v historii. Dron natočil záběry shořelého města

Požáry v Chile připravily o domov sedm tisíc lidí, dron natočil spálené městečko.

 

Reklama

Kvůli rozsáhlým požárům už zemřelo nejméně deset lidí, tisíce přišly o střechu nad hlavou.

Článek

Střední a jižní část Chile zasáhly největší požáry v moderní historii země. Oheň sužuje oblast o rozloze 190 000 hektarů, což je území čtyřnásobně větší než Praha.

Ze 128 současných požárů se jich asi 77 nyní nedaří dostat pod kontrolu, uvedla agentura DPA.

Přírodní katastrofa zasáhla nejen nezastavěná území. Ve středu v noci oheň spálil městečko Santa Olga s 1 500 domy. Požár tam byl tak silný, že z bezpečnostních důvodů museli městečko opustit i hasiči. Záběry z místa připomínají válkou zdevastované části syrského Aleppa (podívejte se na video v úvodu článku se záběry zničeného městečka Santa Olga).

Oheň spálil mimo jiné i ptačí farmu s 25 tisíci kuřaty připravenými k odchovu.

Kvůli požárům přišlo ve středním Chile o domov až sedm tisíc lidí. Podle vlády zatím oheň zabil deset lidí, také z řad hasičů nebo policistů, a tři stovky zranil. V oblasti probíhá evakuace a obyvatelé zasažených míst zůstávají v provizorních ubytovnách.

Dorazila pomoc ze zahraničí

Lesní požáry jsou v Chile běžné, ty letošní ale zasáhly větší území než obvykle. Šíření plamenů navíc pomáhají vysoké teploty a dlouhotrvající sucho.

S ohnivým živlem bojuje nyní kolem 4000 hasičů. Pomoc dorazila i ze zahraničí, z Francie a Mexika poslali experty a přijeli také hasiči z Kolumbie.

Do Chile tento týden dorazil i největší hasicí letoun, předělaný Boeing 747, který poskytla vládě chilská emigrantka a její americký manžel. Nově nabídlo také Rusko letoun Iljušin Il-76, který pojme až 42 tun vody.

Reklama

Doporučované