Hlavní obsah

Chinaski v nové sestavě. Ve více než dvacetileté historii nic výjimečného

Kulturní redaktorka Tereza Willoughby: Změna sestavy kapely je normální.

 

Reklama

Skupina Chinaski představila nové členy kapely. Po prosincovém personálním tornádu je nyni jisté, že do skupiny naskočili Jan Steinsdörfer, Tomi Okres a Lukáš Pavlík. Změny v kapele hodnotí kulturní redaktorka Seznamu Tereza Willoughby.

Článek

„U hudebních skupin je spíše výjimečné, pokud spolu v původní sestavě vydrží fungovat. Jako například U2, kteří hrají 40 let. Zvláštní ale je, když se vymění tolik členů najednou,” míní Tereza Willoughby.

Nezapomíná ani dodat, že sestavu měnila spousta „velkých” kapel, například Rolling Stones.

„Z toho, co se psalo, jsem pochopila, že důvodem změny sestavy byl rozdílný hudební názor odejitých členů. Pokud Michal Malátný s Františkem Táborským našli podobně smýšlející hudebníky, myslím, že jim to bude fungovat dál,” uvažuje Tereza Willoughby.

Kapela Chinaski má přitom za sebou různá období.

Příběh Chinaski začal v roce 1987. Tehdy se dal dohromady Pavel Grohman s Michalem Malátným. Kapela se však tehdy ještě nejmenovala Chinaski, ale Starý hrady. Fanouškové jí však říkali Starý hadry. Název Chinaski přišel až v roce 1994, podle jedné z postav Bukowskiho románů. V roce 1995 pak následuje stejnojmenné debutové album s klipem Pojď si lehnout.

Další éra kapely se začala psát v roce 1999, kdy vyšel singl 1. signální. Ze skupiny mimo jiné další rok odchází zpěvák Petr Rajchert a za mikrofonem tak zůstal Michal Malátný sám. Následuje období, kdy kapela koncertuje, získává zlaté desky, ocenění akademie a boduje i v hitparádě MTV. Zvrat přichází v roce 2008, kdy tragicky zahynul bubeník a textař Pavel Grohman.

V roce 2017 kapela vydala desku Není nám do pláče a na podzim odjela halové turné. Tím ovšem jedna etapa skončila. Několik dní po posledním koncertě tour kapela oznámila změnu sestavy. Zůstal jen Michal Malátný a František Táborský. Ostatní členové údajně odešli kvůli ztrátě vnitřní chemie. Nutno však dodat, že ve facebookovém vyjádření zbylí členové vypadali spíše překvapeně než rozhodnutě. V nové sestavě se objeví Jan Steinsdörfer na klávesy, Tomi Okres na basu a Lukáš Pavlík na bicí.

Více o nové sestavě kapely Chinaski se dozvíte v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované