Hlavní obsah

Chlamydii chytnou čtyři lidé z pěti, stačí kýchnutí, říká žena, která hledá novou zbraň na zákeřnou bakterii

Léčba chlamydií je dlouhodobá, proto je třeba nalézt něco jiného než antibiotika, míní mikrobioložka Eva Žampachová.

 

Reklama

Jsme v počátcích. I tak to vyjde na miliony ročně. Bez mecenáše by se takový výzkum dělat nedal, míní mikrobioložka Eva Žampachová.

Článek

Jakákoliv veřejná akce či nákup v supermarketu jsou místa, kde člověk může chytit plicní chlamydii. Bakterii, která stojí za plicními chorobami typu astma a je „podezřelá“ i z toho, že může i za kardiovaskulární potíže.

„Toto akutní plicní onemocnění je typické pro mladší kolektivy, kdy lidé spolu bydlí, jako na studentských kolejích. Ale jinak chytit se dá v podstatě kdekoliv, kde je větší srocení lidí,“ popisuje mikrobioložka Eva Žampachová, která vede v Českých Budějovicích výzkumný tým CPN Monera.

Ten hledá novou látku rostlinného původu, která by šíření této bakterie v těle zastavila. Dosud se chlamydie léčí antibiotiky, která ale nejsou vhodná pro dlouhodobé užívání.

„Byl by to rozhodně průlom, pokud budou výsledky slibné. Antibiotika totiž ničí i přirozenou mikroflóru a postupně se vytváří odolnost bakterií na jejich působení,“ vysvětluje Žampachová.

Její výzkum financuje miliardář David Beran, který sám trpí astmatem. V 90. letech mimochodem studoval biochemii, z níž ale před státnicemi utekl k finančnímu světu.

Jak daleko je bádání výzkumného týmu? Co mají společného plicní chlamydie se známějšími bakteriemi, které se šíří pohlavní cestou? Podívejte se v rozhovoru nahoře.

Připomeňte si také reportáž z Jihočeského vědeckotechnického parku, kde CPN Monera bádá.

Jak se hledá zbraň na bakterii, která napadne čtyři lidi z pěti.

Tým zkoumající chlamydie není jediným, za nímž stojí bohatý mecenáš. V seriálu Seznam Zpráv představujeme laboratoře a výzkumná centra, která financují čeští miliardáři. Podívejte se:

Reklama

Související témata:

Doporučované